JEDANAEST ZATOČENIKA REGISTRATORA

- Članovi Uprave Službe za zapošljavanje USK upriličili su danas press konferenciju. Povod su bile aktivnosti ustanove u prošloj i ovoj godini. Kako je danas rečeno, Služba je uspjela ispoštovati obaveze po osnovu planiranih programa zapošljavanja, uplate zdravstvenog za nezaposlene, naknade i ostala primanja

  • AUTOR: rtvusk
  • 23.04.2018 - 17:27
  • 696

USK, 23. aprila - Ono što međutim cijelu prošlu godinu te do današnjeg dana opterećuje Službu je status 11 uposlenika koji su prošle godine uhapšeni u akciji „Registrator“.

Iako su na radnim mjestima, posao ne mogu obavljati. Od tada počinju problemi, kako za optužene, tako i za Službu kojoj je u januaru 2017. uhapšeno  skoro pola uprave. Treći je ovo put da se 11 uposlenika udaljava sa posla u sudskoj trakavici koju sa ustanovom vode godinu dana.

Pozivajući se na Odluke suda i interne akte Službe, direktor Avdo Kuduzović tvrdi da su se cijelo vrijeme poštivali važeći propisi. U cijeli slučaj uključio se i Sindikat  kako bi zaštitio prava uposlenika u rješavanju njihovog radnog statusa.

Općinski sud usvaja žalbu, te nalaže vraćanje radnika na posao, dok sa druge strane Kantonalni sud potvrđuje raniju Odluku. U međuvremenu, sve su glasnije  priče o novim zapošljavanjima i to na pozicijama spornih zaposlenika. Kuduzović to demantuje, ali i izjavljuje da je Služba u ekonomskom sektoru morala uposliti na određeno vrijeme  dvije osobe.

Do konačnog rješavanja  statusa  11  uposlenika, njihova radna mjesta ostaju upražnjena. Zbog sudskog procesa koji se vodi protiv njih, uposlenici Službe koje smo zatekli, nisu nam dali izjavu. Pokazali su nam međutim posljednje rješenje Kantonalnog suda od 18-og ovog mjeseca o odlaganju rješenja o udaljavanju sa radnog mjesta do okončanja upravnog spora.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING