JAVNA TRIBINA O ZNAČAJU MONOGRAFIJE 5. KORPUSA

- Neosporna je činjenica da je Peti korpus najzaslužniji za odbranu i opstanak naroda u Bihaćkom okrugu, a kasnije i za oslobađanje okupiranog prostora Bosanske krajine

  • AUTOR: rtvusk
  • 21.10.2017 - 13:55
  • 480

BIHAĆ, 21. oktobra - Sinoć je u Kulturnom centru, u okviru obilježavanja 25. godišnjice formiranja Petog armijskog korpusa, pod motom „Čast i ponos ratovanja“, održana javna tribina o značaju izrade monografije 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992 – 1995. godina.

Kažu da ono što ne bude zapisano, nije se ni desilo, pa se upravo time rukovodi i tim na čelu sa generalom Fadilom Hasanagićem, koji radi na izradi monografije, nastojeći da na bazi dokumenata i utvrđenih činjenica, napiše priču o 5. korpusu i suštini odbrambenog rata od 1992. do 1995. godine.

„Istina, pravda, objektivnost, sveobuhvatnost i korektna interpretacija činjenica o ratu bili su ključni kriteriji kojima se rukovodi tim za pripremu i izradu monografije“, kazao je general Hasanagić prilikom prezentacije onog što je do sada urađeno.

Neosporna je činjenica da je Peti korpus najzaslužniji za odbranu i opstanak naroda u Bihaćkom okrugu, a kasnije i za oslobađanje okupiranog prostora Bosanske krajine.

General  Ramiz Dreković, prvi komandant 5. korpusa i  konsultant u izradi monografije, istakao je da će knjiga imati veliki značaj za sve Krajišnike, jer „smo mi poznati kao narod koji brzo zaboravlja, a ova monografija to neće dozvoliti“.

Proslavljeni komandant, herojskog 5. korpusa i konsultant u izradi monografije,  general Atif Dudaković, naglasio je da bi knjiga trebala biti dokumentovani zapis svih onih dešavanja na ovom prostoru od 1992. do 1995. godine i trebala bi ostati kao svjedočenje generacijama koje dolaze.

Značajnu ulogu u u izradi monografije 5. korpusa dala je i Vlada USK. Premijer Husein Ročić istakao da je riječ o ključnom dokumentu koji se jednom piše i koji treba da potvrdi sve historiske činjenice o istinitoj i herojskoj borbi pripadnika ove jedinice.

Kako je sinoć kazano, radna verzija ovog značajnog djela je pri kraju, a u narednim mjesecima slijedi njegova finalizacija. Planirano je  da sve bude završeno do 15. aprila, godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine, za kada je i planirana promocija. 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING