INFO

  • POLJOPRIVREDA I KLIMATSKE PROMJENE: SNIJEGA NI NA VIDIKU, A PRIJEKO JE POTREBAN BILJKAMA
  • BIHAĆ: VOZAČI I AUTOMEHANIČARI TRADICIONALNO OBILJEŽILI 15. JANUAR
  • ŽELE BOLJU ZAŠTITU OKOLIŠA: HILJADE POLJOPRIVREDNIKA PROTESTIRALE U CENTRU BERLINA
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI OBLAČNO SA PRIJEPODNEVNIM PADAVINAMA
  • BIHAĆ: POTPISAN UGOVOR ZA IZGRADNJU SISTEMA ZA NAVODNJAVANJE
  • ODRŽAN IZBOR NAJBOLJIH SPORTISTA USK ZA 2019. GODINU: EDIN VUČELJ NAJUSPJEŠNIJI SPORTISTA
  • IZUMIRANJE DINOSAURA: KRIVAC JE UDAR ASTEROIDA
  • BIHAĆ: ROTARY CLUB DONIRAO VRIJEDNA NOVČANA SREDSTVA UMJETNIČKOJ ŠKOLI
  • MUHAMED BERBEROVIĆ NOVI ŠEF STRUČNOG ŠTABA BIHAĆKOG JEDINSTVA
  • KANTONALNI SUD U BIHAĆU: NASTAVLJENO SUĐENJE EMDŽADU GALIJAŠEVIĆU

JAVNA RASPRAVA O ZAKONU O UPOTREBI DUHANSKIH PROIZVODA

- Učesnici okruglog stola u Bihaću, privrednici, obrtnici, turistički radnici, samostalni ugostitelji i trgovci, upoznati su sa promjenama i novinama, koje donosi federalni Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda

JAVNA RASPRAVA O ZAKONU O UPOTREBI DUHANSKIH PROIZVODA

BIHAĆ, 23. augusta - U organizaciji Privredne i Obrtničke komore USK, danas je održan okrugli sto o Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda, čije je predlagač Fderalno ministarstvo zravstva. Nakon okončanja javne rasprave svi prijedlozi i sugestije bit će ugrađeni u porijedlog ovog zakona.

Učesnici okruglog stola u Bihaću, privrednici, obrtnici, turistički radnici, samostalni ugostitelji i trgovci, upoznati su sa promjenama i novinama, koje donosi federalni Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda.

„Zakon striktno zabranjuje upotrebu duhanskih proizvoda, bilo u prostoriji, terasi ili baštama, što je jako negativno i nepovoljno za naše ugostitelje obrtnike. Također, zabranjuje i reklamiranje, kao i prodaju svih duhanskih proizvoda, gdje se na primjer na vidnom mjestu u kiosku ili trgovini ne bi smjela naći nijedna kutija cigareta“, kaže Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore USK-a.

Arapović dodaje da će sa ovog skupa biti upućen prijedlog za izmjene predlagaču, od kojih je najvažniji da se pušenje omogući barem u posebnim prostorijama, kakva je praksa u susjednim zemljama. U protivnom, mišljenja je, bit će to veliki udar na poslovanje svih ugostitelja.     

„Svi znamo da niko uz svoju šoljicu kafe neće sjesti da ne zapali cigaretu. Ako se nešto ne uradi da oni to mogu bar u odvojenim prostorijama, doći će do zatvaranja posebno malih samostalnih ugostiteljskih objekata“, kaže Aarapović.

Skupu su prisustvovali i pojedini federalni zastupnici sa područja Unsko-sanskog kantona, od kojih se očekuje podrška prilikom usvajanja prijedloga ovog zakona, kako bi bile uvrštene dostavljene izmjene i prijedlozi.

„Ono što smo danas i čuli na javnoj raspravi jesu same primjedbe koje se odnose na upotrebu, prodaju i distribuciju duhanskih proizvoda, tako da ima opravdanih primjedbi na ovaj nacrt i potrudićemo se da u toku javne rasprave, a i u parlamentu prilikom usvajanja napravimo određene korekcije i da usaglasimo jedne i druge zahtjeve, onih ljudi koji traže da se napravi veće ograničenje prodaje duhanskih proizvoda i ovih drugih koji se bave tim biznisom, koji će ovakvim zakonom ugroziti njihovo poslovanje“, kaže Admir Hadžipašić, delegat u Domu naroda PFBIH.

Koje primjedbe i sugestije će biti uvažene, znat će se po okončanju javne rasprave, kada predlagač izradi prijedlog zakona.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING