JAPANSKI DVORNIK – PRIJETNJA BIOLOŠKOJ RAZNOLIKOSTI

- U organizaciji Nacionalnog parka Una kao jednog od partnera na Projektu „Sava TIES“ čiji je cilj suzbijanje invazivnih vrsta biljaka u mreži zaštićenih područja sliva rijeke Save u četiri zemlje regije, među kojima i u BIH, pred sutrašnju drugu stručnu radionicu u NP Una partneri na projektu su ukazali na njihovu štetnost

  • AUTOR: rtvusk
  • 16.10.2019 - 19:30
  • 218

BIHAĆ, 16. oktobra -  Na području Nacionalnog parka „Una“ ozbiljnu prijetnju biološkoj raznolikosti predstavlja japanski dvornik, veoma rasprostranjena invazivna biljka koja brzo i agresivno raste tvoreći gusta grmlja i pričinjavajući tako velike štete.

  Japanski dvornik jedna je od invazivnih biljnih vrsta široko rasprostranjena i u Nacionalnom parku Una. Negativno utiče na autohtone vrste, zdravlje ljudi i uzrokuje ekonomsku štetu. Pored japanskog dvornika, i bagremac ili čivitnjača i pajasen invazivne su strane vrste koje su prijetnja biodiverzitetu rijeke Save i zaštićenih područja u njenom slivu. Uprava NP Una s brojnim partnerima identificira i suzbija širenje staništa japanskog dvornika.   

 


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING