JAKO NEVRIJEME POGODILO PODRUČJE SANSKOG MOSTA

- Vodena bujica u Kijevu nosila je sve pred sobom, obarala i čupala stabla, ograde te poplavila nekoliko stambenih objekata

  • AUTOR: Zlatko Memić
  • 16.05.2018 - 14:46
  • 515

SANSKI MOST, 16. maja - Jako nevrijeme koje je u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima zahvatilo šire područje općine Sanski Most uzrokovalo je velike materijalne štete, a najteže stanje bilo je na području Mjesne zajednice Kijevo, gdje su pričinjene znatne materijalne štete na stambenim objektima i poljoprivrednim kulturama.

Vodena bujica u Kijevu nosila je sve pred sobom, obarala i čupala stabla, ograde te poplavila nekoliko stambenih objekata. Mještani kažu kako se iznenada stvorila ogromna količina vode, prava rijeka, koja je dospjela s okolnih brda i da je voda na pojedinim mjestima bila do metar visine. Bujica je sa sobom nosila zemlju i pjesak, a na više mjesta u značajnoj mjeri oštetila lokalne puteve koji prolaze kroz ovo selo. Polegla trava po kijevskim brdima ostala je kao trag kojim se kretala ogromna količina vode.

Vodena stihija prodrla je u stambene objekte, a iako se brzo i povukla pričinjena je materijalna šteta koju sada treba sanirati.

Uz poplavu, na području Kijeva padao je i  led  koji je uništio  poljoprivredne  kulture. Asimu Kumaliću, najvećem proizvođaču jagoda na području sanske općine, led je gotovo u potpunosti uništio zasade na površini od oko deset dunuma, a nastalu štetu procjenjuje na oko 50 hiljada maraka.

Mještani Kijeva  ne pamte veću vremensku nepogodu, a svega par kilometara dalje  u obližnjom naselju Tomina slično je bilo svega par dana ranije. Potvrda je to  da globalne klimatske promjene nisu poštedile ni naše prostore.

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING