IZRICANJE PRESUDE ZA ZLOČIN NA PODRUČJU SANSKOG MOSTA 21. DECEMBRA

- Kokot je prvostepenom presudom bio osuđen na deset godina zatvora, a suđenje u tom predmetu je obnovljeno nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su, uz Kokota, bili osuđeni Goran Mrđa, na 14 godina, i Milorad Mrđa, na osam godina zatvora, a Ranko Mrđa oslobođen

Foto: BIRN BiH
  • AUTOR: BHRT/Foto: BIRN BiH
  • 13.11.2018 - 13:27
  • 268

SARAJEVO, 13. novembra - Na obnovljenom suđenju Milu Kokotu za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine zakazalo je izricanje presude za 21. decembar.

Kokotova odbrana je u završnoj riječi zatražila oslobađajuću presudu za svog branjenika, rekavši da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije pružilo dovoljno dokaza da bi se Kokot mogao proglasiti krivim.

Kokot je prvostepenom presudom bio osuđen na deset godina zatvora, a suđenje u tom predmetu je obnovljeno nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su, uz Kokota, bili osuđeni Goran Mrđa, na 14 godina, i Milorad Mrđa, na osam godina zatvora, a Ranko Mrđa oslobođen.

Tužilaštvo BiH ih tereti za učešće u zločinima počinjenim nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja počinjena na području Sanskog Mosta.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici Šeste sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Prema riječima Kokotovog advokata Kenana Ademovića, sva četiri svjedoka koji su dali iskaze u vezi sa tačkom optužnice koja tereti Kokota, nisu bili svjedoci ubistva Tahira Cerića, niti su potvrdili optužbu Tužilaštva u odnosu na Kokota.

“Nakon preslušavanja svjedoka Tužilaštva, dolazi se do zaključka da Almaz Cerić nije bio na mjestu i nije mogao vidjeti na koji način mu je stradao otac”, rekao je Ademović, te dodao da se na osnovu njegovog iskaza ne može donijeti presuda, prenio je BIRN BiH.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING