IZOSTALO OGRANIČENJE KRETANJA MIGRANATA: SITUACIJA U MIGRANTSKIM KAMPOVIMA NEPROMIJENJENA

- Privremeni prihvatni centar „BIRA“ danas nije blokiran kako je to prije nekoliko dana odlučeno na sjednici Operativne grupe USK-a...

  • AUTOR: rtvusk
  • 15.11.2019 - 17:24
  • 651

USK, 15. novembra - Privremeni prihvatni centar „BIRA“ danas nije blokiran kako je to prije nekoliko dana odlučeno na sjednici Operativne grupe USK-a.

Migranti slobodno ulaze i izlaze van kampa i nije im ograničeno kretanje. Isto je i u Velikoj Kladuši u kampu „MIRAL“ gdje je situacija nepromijenjena u odnosu na prijašnje dane. Zbog čega ova dva centra od danas nisu u blokadi kako je to najavljeno, niko od nadležnih iz Operativne grupe, MUP USK-a ili IOM-a nije htio komentarisati.

Izostalo je i obrazloženje da li će se ispoštovati istek ugovora o zakupu vlasnika objekata „BIRA“ i „MIRAL“ sa IOM-om. Naime, od danas su se zaključkom Operativne grupe, ovi objekti trebali vratiti u prvobitnu namjenu, a migranti  iz njih iseliti. Nezvanično, IOM nije dobio nikakav nalog ili odluku da izmjesti migrante, a do tada život u ovim centrima odvija se po već ustaljenom rasporedu.

U „BIRI“ se trenutno nalazi 1851 korisnik, a među njima je blizu 350 maloljetnika. Novih prijema nema, osim ako se radi o porodicama ili izbjeglicama iz ratom pogođenih područja.

O ovoj temi više informacija donosimo u večerašnjem TV Dnevniku u 19,00 sati...


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING