INFO

 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI MALO DO UMJERENO OBLAČNO
 • SANSKI MOST: DOGOVOR O PROGRAMU POTICAJA U INTERESU SNAŽNIJE POLJOPRIVREDE
 • PRESS KONFERENCIJU DANAS ODRŽAO SDP GRADA BIHAĆA
 • VLADA FEDERACIJE BIH: ZA TRI BOLNICE 30 MILIONA KM
 • BEOGRAD: NA MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA VIŠE OD 900 IZLAGAČA IZ 40 ZEMALJA
 • MERKEL O NAPADU U HANAUU: MI NAŠE GRAĐANE NE RAZLIKUJEMO PREMA PORIJEKLU I RELIGIJI
 • MALOLJETNI MIGRANTI I IZBJEGLICE: BRIGO DRŽAVNA PREĐI NA UNSKO-SANSKI KANTON
 • NEMA ZEMLJE ZA STARCE: A DANAS JE SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE
 • JUBILEJ SA OPTIMIZMOM: BUŽIM DANAS OBILJEŽIO 25. GODIŠNJICU PROGLAŠENJA OPĆINE
 • U FEDERACIJI BIH POVEĆAVA SE BROJ MALOLJETNIH MIGRANATA, POSTAVLJA SE PITANJE KO ĆE O NJIMA VODITI BRIGU
 • DIPLOMATSKI ZIMSKI BAZAR 2019: DODIJELJENO 249.000 KM UDRUŽENJIMA KOJA RADE SA DJECOM I MLADIMA

IZETBEGOVIĆ POTVRDIO: NEMA MANDATARA BEZ RJEŠAVANJA PITANJA ANP-A

- Izetbegović se prilikom posjete Regionalnom uredu AA za Balkan osvrnuo na sutrašnje dvije sjednice Predsjedništva BiH, na kojim je planirano razmatranje ANP-a za pristupanje BiH NATO-u i imenovanje mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH

IZETBEGOVIĆ POTVRDIO: NEMA MANDATARA BEZ RJEŠAVANJA PITANJA ANP-A

SARAJEVO, 19. augusta - Neće biti imenovanja mandatara Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sve dok se ne riješi pitanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), potvrdio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH).

Izetbegović se prilikom posjete Regionalnom uredu Anadolu Agency (AA) za Balkan osvrnuo na sutrašnje dvije sjednice Predsjedništva BiH, na kojim je planirano razmatranje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) za pristupanje BiH NATO-u i imenovanje mandatara za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH.

Podsjetimo, 5. augusta lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a postigli su dogovor u vezi s formiranjem Vijeća ministara BiH, te potpisali Principe za formiranje vlasti na državnom nivou. U javnosti su se u međuvremenu pojavila različita tumačenja sporazuma kojeg je Izetbegović, kao predsjednik SDA, potpisao sa predsjednicima HDZ i SNSD-a, Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom.

Na pitanje da li ima mandatara Vijeća ministara bez ANP-a, Izetbegović je odgovorio:

"Tu stvar smo razjasnili prije devet mjeseci. Dakle, danas mogu samo potvrditi – nema imenovanja mandatara bez ANP-a, odnosno bez poštovanja Ustava BiH i vladavine zakona, poštovanja svih strategija i ostalog što smo naveli u Članu 3. sporazuma koji sam ja potpisao sa Čovićem i Dodikom. Nema imenovanja mandatara sve dok se ne riješi pitanje ANP-a", rekao je Izetbegović.

Kako je kazao, po reakcijama članova Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića pretposavio je da bi moglo doći do odgađanja sjednice kako bi se dala šansa da se pomenuti član iz sporazuma ispoštuje.

Izetbegović smatra da u utorak neće doći do propadanja dogovora o formiranju vlasti i najavljuje da će se kompromis tražiti u naredne dvije, tri sedmice.

"Trajaće to. Kompromis će se tražiti sljedećih 15-20 dana. Iako se ponovi sjednica Predsjedništva BiH i ovi neki rokovi 5. septembar i tako dalje bitno je doći do kompromisa. Mi sasvim sigurno nećemo odustati od stvari koje su bitnije od samog NATO puta, a to je poštovanje Ustava, vladavine zakona. Ne može entitet naređivati državi kao sa švedskog stola. Ne može gospodin Dodik nametnnuti svoju volju, da tako kažem, probosanski orjetiranom dijelu koalicije. Mi to dopustiti nećemo ni po koju cijenu", poručio je Izetbegović i dodao da je neophodno međusobno se poštovati i poštovati Ustav BiH i vladavinu zakona.

Izetbegović se osvrnuo i na odnos BiH i Turske. Istakao je da će se u tom pogledu nastaviti vrlo intenzivna saradnja.

"Mislim da će predsjednik Recep Tayyip Erdogan već u narednih mjesec-dva doći na trilateralu u Srbiju i da će se tada svečano oglasiti početak izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd. Nastaviće se ekonomska i politička saranja i jedna vrlo dobrodošla potpora Turske koja nam pomaže da riješimo neke odnose na Balknu, prije svega, između Bošnjaka i Srba, ali i donosi investicije. Kompenzira neke stvari koje su problematične u Evropi. U ovom času u Evropi pada rast industrije i industrijske proizvonje, tako da konzumacija naših proizvoda nešto malo pada u odnosu na Evropu i tu su nam potrebne investicije poput izgradnje autoputa da bismo nastavili s trendom kreiranja novih radnih mjesta", rekao je Izetbegović.

Izetbegovića su ugostili Hakan Celik, direktor Regionalnog ureda AA za Balkan i urednički kolegij, koji su ga upoznali sa radom agencije, koja emituje vijesti na 13 svjetskih jezika. Tokom posjete redakciji, Izetbegović je pogledao i izložbu fotografija AA o događajima koji su obilježili 15. juli 2016. - pokušaj državnog udara u Turskoj.

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING