IZETBEGOVIĆ: MLADIĆ JE ZLOČINAC I KUKAVICA

- Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je u vezi sa presudom bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, kojem je u Haškom tribunalu izrečena kazna doživotnog zatvora, istakao da Mladić zločinac i kukavica jer, kako je rekao, samo kukavice ubijaju civile i zatočene žene i djecu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović
  • AUTOR: Anadolija
  • 22.11.2017 - 18:24
  • 376

SARAJEVO, 22. novembra (AA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je u vezi s presudom bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, kojem je u Haškom tribunalu izrečena kazna doživotnog zatvora, istakao da je Mladić zločinac i kukavica jer, kako je rekao, samo kukavice ubijaju civile i zatočene žene i djecu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Nadam se i uvjeren sam da je formulacija o bosanskim Srbima trebala biti precizinija i odnositi se na rukovodstvo bosanskih Srba i Miloševićev režim koji su organizovali zločine u Bosni i Hercegovini i uvukli narod u njih. Uvjeren sam da se tiha pretežna većina bosanskih Srba ne poistovjećuje s Mladićem i sa zločinima i da ih ne opravdava", rekao je Izetbegović na konferenciji za medije održane u povodu presude Ratku Mladiću.

Podsjetio je kako je sudija u Hagu izjavio da će Mladić ostati upamćen u svijetu kao zločinac za najstravičnije zločine koje čovječanstvo poznaje.

''Od presudnog značaja za budućnost odnosa u Bosni i Hercegovini je skinuti hipoteku zločina s jednog naroda, te je locirati na pojedince bez obzira koliko je tih pojedinaca bilo i kakve su funkcije vršili. Ratko Mladić je zločinac i kukavica jer samo kukavice napadaju i ubijaju zatočene žene, djecu, civile'', kazao je Izetbegović.

Istakao je kako nijedan narod, pa ni srpski, Ratka Mladića ne bi smio smatrati i nazivati herojem.

''Radi budućnosti, radi uvažavanja boli i patnje komšija s kojima valja i dalje živjeti, radi odnosa prema samom sebi, nijedan narod pa ni srpski, Ratka Mladića ne bi smio zvati herojem, pisati o njemu pjesme, ne bi smio slaviti zločine, odlikovati ratne zločince, dočekivati ih na aerodromima, dizati im spomenike i po njima nazivati škole i ulice. Nadam se da će presuda Ratku Mladiću donijeti takvu vrstu otrežnjenja i prestanak s takvom praksom u BiH. Mislim da je prihvatanje istine jedini put i jedini način da budućnost u Bosni i Hercegovini bude bolja od prošlosti'', rekao je Izetbegović na kraju.

Na pitanje novinara šta misli o izjavi člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića nakon presude Mladiću, koji je rekao kako se od Haškog tribunala ništa drugo nije moglo ni očekivati, Izetbegović je podsjetio kako je Ivanić u svojoj ranijoj izjavi istakao kako bi na u fudbalskoj utakmici između Srbije i BiH navijao za selekciju Srbije.

"Ovo je stvar koja će proći za nekoliko dana. Kao što sam ranije rekao, bez obzira šta mnogim Srbima govorili o ovome, oni dobro znaju u svom srcu kako stoje stvari i da ne mogu stajati uz djela Ratka Mladića. Ovo se ne da braniti, ovo treba ostaviti Mladiću, ovo treba skinuti s vrata srpskom narodu", istakao je Izetbegović.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING