INFO

  • NA AERODROM SARAJEVO SUTRA STIŽE MEDICINSKA POMOĆ TURSKE ZA BIH
  • UVAŽIMO PREPORUKE I SAVJETE WHO BIH: ČUVAJMO SEBE I DRUGE...
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI SUNČANO VRIJEME UZ MALU OBLAČNOST
  • MUSLIMANI VEČERAS OBILJEŽAVAJU MUBAREK NOĆ LEJLETU-L-BERAT
  • ODLUKOM BANJALUČKE BISKUPIJE PRESTAJE SA RADOM SREDNJA MEDICINSKA ŠKOLA KŠC-A U BIHAĆU
  • USK: POTVRĐENA ČETIRI NOVA SLUČAJA ZARAZE KORONAVIRUSOM
  • U FBIH 15.331 OSOBA OSTALA BEZ POSLA OD POČETKA PANDEMIJE
  • INSPEKCIJA NA POSLU: UTVRĐENE NEPRAVILNOSTI ZA 22 SUBJEKTA, SLIJEDE PREKRŠAJNI NALOZI
  • FBIH: NALOZI ZA ISPLATU INVALIDNINA UPUĆENI SU BANKAMA
  • BIHAĆ: PRIGODNO OBILJEŽENA GODIŠNJICA RATNOG ODREDA ZA SPECIJALNA DEJSTVA

IZBOR IZ RETROSPEKTIVE 14. PLJFF: ŽRTVE LAŽNIH EKONOMSKIH ČUDA I NJIHOV OTPOR

- Retrospektivni program 14. Pravo Ljudski Film Festivala skreće pažnju na slučajeve industrijske arogancije koji simboliziraju drugu, neviđenu stranu napretka čovječanstva.

IZBOR IZ RETROSPEKTIVE 14. PLJFF: ŽRTVE LAŽNIH EKONOMSKIH ČUDA I NJIHOV OTPOR

Svijest o ogromnoj šteti koju činimo svom jedinom domu u Kosmosu sazrijeva polagano, mnogo sporije nego što je potrebno da bismo obrnuli procese koji prijete da nas unište. Nošeni visokotehnološkim zanosom ugrozili smo sami sebe i mirijade stvorenja s kojima dijelimo planetu. Sada žanjemo posljedice.

Film "Minamata: Žrtve i njihov svijet" (Noriaki Tsuchimoto) iz 1971. godine o misterioznoj bolesti od koje obolijevaju mještani jednog japanskog sela nakon što fabrika gnojiva u more počne ispuštati otpadne vode pune žive. Behemoth (Zhao Liang, 2015.) na vizionarski način prikazuje društvenu i ekološku devastaciju koju za sobom ostavlja tobožnje ekonomsko čudo u Mongoliji.

Historija pokazuje da glad za profitom i glad za moći rijetko idu jedna bez druge. Oduprijeti im se vrhunska je ljudska dužnost. Vincent Carelli u filmu Martírio priča priču o narodu Guarani Kaiowá koji je učinio upravo to, mirnom i upornom pobunom protiv moćne mašinerije agrobiznisa. Film "Karelia: International with Monument" (Andrés Duque) također govori o otporu, ali o otporu brisanju historije staljinističkih čistki, čiji su posljednji ostaci sahranjeni u netaknutoj šumi Karelije, oblasti na rusko-finskoj granici.

Retrospektiva prikazuje i tri video rada autorice i video esejistkinje Ursule Biemann koja spaja terenski rad sa istraživanjem različitih aspekata ekološke krize - Zakon šume, Deep Weather, te Subatlantic.

"Danas (petak) prikazujemo i filmove nastale na radionicama koje PLJFF organizuje sa partnerskim festivalima. U pitanju su dva filma nastala u okviru 7. Škole dokumentarnog filma "Ko je vidio video?!", te njih sedam snimljenih na međunarodnoj Školi dokumentarnog filma Border Pass / Granični prelaz koju PLJFF organizira sa festivalima BelDocs (Beograd), DokuFest (Prizren) i Schweizer JugendFilmTage (Zurich). Radionice su namijenjene mladima, a spajaju film, društveni aktivizam i razvoj kritičkog mišljenja", navodi se u saopćenju.

14. Pravo Ljudski Film Festival održava se od 27. novembra do 2. decembra.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING