IT SEKTOR I TURIZAM: NEISKORIŠTENI GENERATORI EKONOMSKOG RAZVOJA NAŠE ZEMLJE

- Na Investicionoj sesiji održanoj u Sarajevu, pod nazivom Investirajte u Bosnu i Hercegovinu – Investirajte u profitabilne projekte, predstavljene su različite mogućnosti ulaganja u našu zemlju. Na ovaj način BiH je poslala poruku o stabilnosti i bezuvjetnoj predanosti, još snažnijem rastu vlastite ekonomije. Učesnici sesije imali su priliku čuti uspješne priče iz privatnog sektora, ali i saznati kako se bogati resursi mogu pretvoriti u profitabilne investicijske projekte, koji imaju potencijal za daljnji rast

  • AUTOR: rtvusk
  • 02.06.2019 - 18:46
  • 120

SARAJEVO, 2. juna - Jedan od konkretnih primjera je Bit Alijansa, udruženje 58 velikih IT kompanija, sa više od 2.800 stručnjaka. Prema preliminarnoj analizi Bit Alijanse, godišnji prihod po softver-inženjeru iznosi između 80.000 i 120.000 maraka. Obrazovanjem svakih 1.000 novih softver-inženjera, Bosne i Hercegovina bi mogla prihodovati, primarno iz izvoza, više od 90 miliona maraka godišnje.

Pored IT-a, turistički sektor ima također ogroman potencijal za razvoj i sve preduslove da igra značajnu ulogu u privredi naše zemlje. Stoga je razvoj turizma prepoznat kao jedan od najvažnijih prioriteta ukupne državne privredne razvojne politike. Olimpijski centar Jahorina, domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. i Olimpijskih igara mladih 2019. godine, prepoznat je kao najperspektivniji zimski resort u regionu zapadnog Balkana.

U tom pravcu je i Evropska banka za obnovu i razvoj, inače organizator ove sesije, odlučila u narednom periodu, pored infrastrukturnih projekata, više investirati u privatni sektor BiH. Područja od posebnog interesa uključuju energetski sektor, metaloprerađivačku i automobilsku industriju, proizvodnju namještaja, prehrambenu i turističku industriju, te IT sektor. Podsticaji ovim strateškim područjima, poručeno je sa skupa, ekonomiji BiH mogu donijeti visoke profite i generirati ukupni ekonomski rast zemlje.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING