INTERVJU: BIJELE KACIGE PRVI SVJEDOCI POKOLJA U SIRIJI

- Bijele kacige u ovoj ratom pogođenoj zemlji istovremeno vode dvije borbe. Prva je spašavanje civila iz ruševina nastalih bombardovanjem režimskih i savezničkih snaga, a druga je prkos opasnostima kojima su izvrgnuti - Predsjednik Bijelih kaciga, kako je civilna zaštita poznata širom svijeta, Raid Salih je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) govorio u borbi koju vode, kako kaže, za spas cijelog čovječanstva - Bijele kacige su osnovane u Halepu krajem 2012. i početkom 2013. godine. Ko smo mi? Mi smo grupa sirijskih mladića različitih biografija

Predsjednik Civilne zaštite Sirije (Bijele kacige) Raid Salih
  • AUTOR: METIN MUTANOGLU/FARUK TOKAT/ADHAM KAKO
  • 30.09.2018 - 13:25
  • 2278

ANKARA, 30. septembra (AA) - Predsjednik Civilne zaštite Sirije (Bijele kacige) Raid Salih poručio je u inervjuu da su često na meti Rusije i drugih saveznika Bashara al-Assada jer iz prve ruke svjedoče zločinima i prikupljaju dokaze u mnogim sirijskim mjestima.

Bijele kacige u ovoj ratom pogođenoj zemlji istovremeno vode dvije borbe. Prva je spašavanje civila iz ruševina nastalih bombardovanjem režimskih i savezničkih snaga, a druga je prkos opasnostima kojima su izvrgnuti nakon što su ih Assadov režim i Rusija proglasili legitimnim metama.

Još jedna od njihovih borbi je ona koju vode protiv raznih kampanja kojima se pokušava narušiti njihov ugled i značaj njihovog djelovanja.

Predsjednik Bijelih kaciga, kako je civilna zaštita poznata širom svijeta, Raid Salih je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) govorio u borbi koju vode, kako kaže, za spas cijelog čovječanstva.

PITANJE: Ko su Bijele kacige? Kako biste vi sami sebe definisali? Kada su i s kojim ciljem osnovane Bijele kacige?

ODGOVOR: Bijele kacige su osnovane u Halepu krajem 2012. i početkom 2013. godine. Ko smo mi? Mi smo grupa sirijskih mladića različitih biografija. U našim ekipama ima stolara, krojača, bravara, trgovaca i doktora. Imamo različite pozadine. Kao što znate, 2012. godine neke od regija su počele izmicati kontroli režima. Nakon toga je režim artiljerijom i avijacijom udario na civilna naselja što je rodilo potrebu za ekipom koja će spašavati civile iz ruševina. Tako je sve počelo i 2013. smo kao volonteri počeli s radom u brojnim gradovima Sirija. Ja sam se pridružio sredinom 2013. godine. Godine 2015. smo zbog bijelih kaciga koje nosimo tako i nazvani. Broj volontera 2017. godine je dosegao 4.300, a među nama je 400 žena. Osnivačka skupština je ranije prije toga održana u Adani, u Turskoj. Međutim, naš broj je smanjen na 2.975 nakon što je režim navodnim sporazumima preuzimao kontrolu nad nekim regijama.

PITANJE: Uspijevate li raditi na prostoru cijele Sirije?  

ODGOVOR: Ne, aktivni smo samo u regijama kojima imamo pristup. Nastojimo biti prisutni u svakoj regiji gdje se naš rad ne sprečava. Trenutno smo aktivni na sjeveru, sjeverozapadu Sirije, na području operacije "Štit Eufrata" te u Afrinu. Pored toga, u nekim regijama nismo aktivni. Razlog tome je što nas je Assad režim proglasio terorista pa smo na meti oružja. Mnogo puta su nam prijetili, prvenstveno Bashar al-Assad. Pored toga, ne radimo ni u regijama pod kontrolom YPG-a (ogranak PKK-a u Siriji). 2015. godine YPG je zarobio neke od naših kolega. U isto vrijeme su nam zaplijenili kola hitne pomoći i drugu opremu u Afrinu. Ne radimo ni u regijama u kojima je prisutan ISIS, jer nam je ISIS 2015. zarobio neke od kolega.

PITANJE: Kakva je upravljačka struktura Bijelih kaciga? Možete li nam reći nešto više o tome?

ODGOVOR: Naša centrala smještena je u sjevernom dijelu Sirije. Zbog sigurnosti naših ekipa neću moći govoriti o tačnim lokacijama. Imamo otvorene urede u mjestima kojima imamo pristup.

"Bez političkog uslovljavanja"

PITANJE: O izvorima vašeg finansiranja se pojavljuju različite informacije. Šta vi kažete o tome? Govori se da vas finansiraju brojne države.

ODGOVOR: Finansiranje i zapošljavanje su različite stvari. Mi uzimamo pomoć od sviju koji žele pomoći sirijskom narodu. Naš jedini uslov je da pomoć ne bude uvjetovana nekim političkim ili vojnim uslovom. Znači, prihvatamo pomoć ukoliko se zauzvrat ne traži protuusluga. Pomaže nam veći broj zemalja, pomaže nam narod i nevladine organizacije. Znači imamo tri osnovna izvora pomći, a to su države, humanitarne organizacije i kampanje građana. Pomažu nam Katar, Velika Britanija, SAD, Holandija, Danska, Njemačka, a ovih dana potpisujemo sporazum i s Francuskom. Pored direktne pomoći država, pomažu nam i organizacije. To su u prvom redu Turski polumjesec, Turska humanitarna organizacija IHH, katarski el-Hayriyye i druge katarske humanitarne organizacije. Pomogle su nas organizacije iz Kanade i iz Evrope.

PITANJE: Šta kažete na optužbe u vezi s vama, Bijelim kacigama?

ODGOVOR: Da postoji dokaz za bilo šta pa da vam nešto i ja konkretnije mogu kazati... Nas optužuju za više toga. Znači, kada ne možete naći nedostatke u nečijem radu, onda ga optužujte, valjda im je to cilj. Govorili su da smo turski obavještajci, da smo katarski i saudijski obavještajci, pa da smo američki obavještajci, pa onda da smo MOSSAD, pa ISIS pa Nusra. Sve te neutemeljene optužbe pokazuju da mi u Siriji ustvari radimo dobar posao. Naš moto u službi našem narodu je da "ko spasi jedan život kao da je spasio sve ljude" što je dio ajeta iz Kur'ana, iz sure Maide. Znači riječi Uzvišenog Allaha su jasne. Ako spasite jednog čovjeka, spasili ste cijeli svijet. Smatram da posao koji radimo iziskuje i veliku žrtvu.

PITANJE: Jeste li vi sirijski ogranak britanske službe MI6? Govori se da vas je osnovao bivši britanski obavještajac. Šta kažete na to?

ODGOVOR: Mislim da govorite o Jamesu Le Mesurieru, osnivaču Mayday Rascuea. On nije naš osnivač. Ustvari niko nije, nijedan pojedinac nije naš osnivač. Mayday Rescue je samo jedna od organizacija koje nas podržavaju. Bijele kacige su osnovane 2013. godine, a koliko znam Mayday Rescue je osnovan godinu kasnije. To znači da pomenuta osoba vodi jednu od organizacija koje podržavaju Bijele kacige što ne znači da je osnovao Bijele kacige. Kao što sam ranije rekao, Bijele kacige su osnovali sirijski mladići i djevojke i još uvijek niko ne može raditi u Bijelim kacigama osim Sirijaca.

Transparentnost u radu

PITANJE: Kakvi su vaši odnosi sa zemljama ili organizacijama koje finansiraju vaš rad?

ODGOVOR: Naš odnos je zasnovana na uzajamnom uvažavanju. U tom okviru nas niko ničim ne može uslovljavati. Rad naše organizacije je temeljen na transparentnosti. Radimo po principima pravde i stalnog propitivanja, odnosno istraživanja. Svakog osumnjičenog za korupciju procesuiramo. Postoji pravni nadzor unutar organizacije. Postoje procedure pri primanju neke vrste pomoći. Sa našim finansijerima održavamo periodične sastanke na kojima se određuje budžet i način njegovog korištenja.

PITANJE: Kada govorimo o Bijelim kacigama stalno spominjemo omladinu. Ima li među vama žena?

ODGOVOR: Naravno. Krajem 2017. godine imali smo 450 volonterki. Nažalost, izgubili smo većinu. Neke su morale da nas napuste. Trenutno imamo oko 240 volonterki u našim redovima.

"Dali smo 255 šehida"

PITANJE: Je li bilo stradalih u traganju za nestalima?

ODGOVOR: Od početka našeg rada do danas spasili smo više od 115 hiljada ljudi, a među našim volonterima smo imali 255 šehida.

PITANJE: Zna li se precizan broj vaši akcija spašavanja?

ODGOVOR: Sada je taj broj ogroman. Nije baš moguće da znam precizan broj. Svakog mjeseca izvedemo četiri ili pet hiljada akcija spašavanja. NA terenu imamo više od 100 timova. Zbog svega toga nije moguće da nabrojim sve naše akcije u Siriji.

PITANJE: Koji su vam zadaci najteži?

ODGOVOR: Bez sumnje najteže je raditi na mjestima napada hemijskim oružjem. Nemamo dovoljno opreme za takve intervencije. To nam otežava izvršavanje ovih zadataka.

PITANJE: Tri puta ste bili nominovani za Nobelovu nagradu za mir. S druge strane, Rusija i Assadov režim vas nazivaju teroristima. Kako to komentarišete?

ODGOVOR: Jasno je ko izvodi napade hemijskim oružjem u Siriji, o tome imaju jasni izvještaji Ujedinjenih nacija. Ko posjeduje bačve s hlorom? Posjeduje ih režim. Režim u Siriji izvodi napade bombama-bačvama (Barel bomabama). Ko koristi plin sarin? Pa, to u Siriji posjeduje samo režim. Samo režimske snage posjeduju, transportuju i koriste sarin. Izvještaj UN-ove međunarodne komisije je pokazao da je napad 4. aprila 2017. godine u Han Seyhunu izveo Assadov režim. Nakon toga je Rusija u cilju zaustavljanja istraga o napadima hemijskim oružjem u Vijeću sigurnosti UN-a sedam puta uložila veto. Od tih događaja pokušavaju i nas ocrniti, jer smo svjedočili i bombardovanju bolnice Ljekara bez granica. Svemu tome smo svjedočili, a sve to su ratni zločini. Za ratne zločine se mora odgovarati.

PITANJE: Da li ste direktna meta režimskih snaga?

ODGOVOR: Da. Primjer toga je činjenica da je naš centra u Han Seyhunu napadnut sedam puta, ubijeno je sedam naših ljudi. Centar u Kefer Zitau je bio na meti avijacije nakon hemijskog napada u Han Seyhunu. Tada smo imali osam šehida. Naši ljudi su napadnuti i tokom akcije spašavanja u Istočnoj Guti. Objavili smo i veliki broj snimaka koji dokazuju napade na naše ekipe. Pored toga, u ruskom napadu na Etarib imali smo četiri šehida. Znači i režimski i ruski avioni su nas bombardovali više puta.

PITANJE: U vezi s tim snimcima Assadov režim je tvrdio da su iscenirani, da nije bilo napada hemijskim oružjem. Jesu li snimci namješteni?

ODGOVOR: Ne. Ne objavljujemo sve detalje u vezi sa scenama masakra jer su ti snimci važni dokazi u vezi sa zločinima. Objavljujemo samo dio. Objavljujemo fotografije i nešto kratkih snimaka. Detalje šaljemo međunarodnim instancama kako bi mogli biti korišteni kao dokazni materijal. Zašto tako radimo? Jer te organizacije snimke s društvenih mreža ne tretiraju kao dokaze. 

PITANJE: Radite li izvještaje u vezi sa zločinima Assadovog režima?

ODGOVOR: Ustvari, ne radimo pripremu pravnih izvještaja. Međutim, zločine obznanjujemo. Nakon toga međunarodne instance započinju s istragama. Mi im ustupamo svjedočenja naših volontera. 

PITANJE: Rusija vas je optužila za povezanost s ISIS-om i Al Nusrom. Kako to komentarišete?

ODGOVOR: O tome mogu govoriti i turske organizacije poput AFAD-a ili Turskog crvenog polumjeseca. Zajedno smo radili na mnogim mjestima. Ali, kao što sam već ranije rekao, Rusija čini velike napore da uništi Bijele kacige. Tako pokušavaju da diskredituju dokaze i svjedoke ratnih zločina u Siriji.

"Pomoć Izraela ne primamo"

PITANJE: Postoje i navodi da planirate napad hemijskim oružjem, kao i da ćete za to optužiti Assadov režim?

ODGOVOR: To je smiješno, mi se ne bavimo time. Jasno je ko izvodi napade hemijskim oružjem u Siriji, o tome imaju jasni izvještaji Ujedinjenih nacija. Ko posjeduje bačve s hlorom? Posjeduje ih režim. Režim u Siriji izvodi napade bombama-bačvama (Barel bomabama). Ko koristi plin sarin? Pa to u Siriji posjeduje samo režim. Samo režimske snage posjeduju, transportuju i koriste sarin. Izvještaj UN-ove međunarodne komisije je pokazao da je napad 4. aprila 2017. godine u Han Seyhunu izveo Assadov režim.

PITANJE: Finansira li vas i Izrael? Neki članovi Bijelih kaciga su preko Izraela prešli u Evropu, kako je do toga došlo?

ODGOVOR: Od Izraela ni slučajno ne prihvatamo finansijsku pomoć. Mi Izrael smatramo okupatorskom državom. Evakuaciju naših kolega nije radio Izrael, nego UN preko okupirane Golanske visoravni. Tako će reći i Jordan i druge zemlje.

Najveći uspjeh

 Riad Salih najvećim uspjehom Bijelih kaciga ne smatra spašavanje više od 115 hiljada ljudi, već vraćanje nade Sirijcima.

"Naš najveći uspjeh nije spašavanje 115 hiljada civila. Naš najveći uspjeh je ponovno vraćanje nade našem narodu kojem je nada zbog golgota rata bila potpuno iščezla", poručio je on u intervjuu za AA.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING