INICIJATIVA MUZEJA USK: HOZINU ZBIRKU GRAFIKA POKLONJENU BIHAĆU PROGLASITI NACIONALNIM SPOMENIKOM

- Umjetničko odjeljenje Muzeja USK u ovoj godini podnijeće aplikaciju Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BIH da se 60 grafika Dževade Hoze koje su legatom darovane Muzeju proglase nacionalnim spomenikom

  • AUTOR: rtvusk
  • 10.01.2018 - 18:33
  • 218

BIHAĆ, 10. januara - Umjetničko odjeljenje Muzeja USK u Bihaću u ovoj godini podnijeće aplikaciju Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BIH da se 60 grafika Dževade Hoze koje su legatom darovane Muzeju proglase nacionalnim spomenikom. Riječ je o grafikama iz ciklusa „Nišani“, koji je nastao u ranoj fazi umjetnikovog stvaralaštva.

Muzej USK u prošloj godini intezivno je radio na projektu zaštite Zbirke umjetničkih djela akademskog grafičara Dževada Hoze. Riječ je o aplikaciji za proglašenje nacionalnim spomenikom 60 Hozinih djela koja obuhvataju crteže i slike nastale za vrijeme studijskog boravka u Ljubljani, odnosno u ranoj fazi Hozinog stvaralačkog rada.

„Umjetničko odjeljenje Muzeja USK u Bihaću u ovoj godini podnijeće aplikaciju Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BIH da se 60 grafika Dževade Hoze koje su legatom darovane Muzeju proglase nacionalnim spomenikom. Riječ je o grafikama iz ciklusa „Nišani“, koji je nastao u ranoj fazi umjetnikovog stvaralaštva“, kaže Ahmet Ibukić, rukovodilac Umjetničkog odjeljenja Muzeja.

Podsjećamo, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BIH 2009. godine donijela je odluku o proglašenju 30 grafika iz Zbirke umjetničkih djela Dževada Hoze u Muzeju Unsko-sanskog kantona u Bihaću nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Riječ je o grafikama iz cikluisa „Nišani“ od kojih je jedan dio poklonio autor, a drugi je otkupljen za tek formiranu zbirku Muzeja Avnoja i Pounja.

Snažan uticaj na nastajanje ove zbirke imalo je autorovo djetinjstvo u Bihaću, u kući koja se nalazila pored mezarja. Nišane kao stalni izvor inspiracije, umjetnik je pretočio u grafičko-likovni izraz osiguravaći kontinuitet komunikacije između naslijeđenog- povijesnog i egzistencijalnog -savremenog.

Hozine grafike, kako ističu kritičari, u samo njemu znanim umjetničkim postupcima kao njegovim ličnim tajnama ovovremeno komuniciraju sa stvarnošću minulog i svevremenog.

Hozo je jedan od najrespektabilnijih bosanskohercegovačkih grafičara, a njegovo djelo, obimno i reprezentativno, predstavljeno je na  40 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. U dugogodišnjoj uspješnoj umjetničkoj karijeri Hozo je dobio mnogobrojne nagrade i priznanja.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING