INFLUENCERI NA GODIŠNJEM: ZAŠTO SVIJET MIRNO PROMATRA SITUACIJU U KAŠMIRU?

- Ravnodušnost međunarodne zajednice prema događajima u Kašmiru podsjeća na tišinu koja je vladala tokom uzleta nacizma i pojave Hitlera u Njemačkoj 1930-ih godina, izjavio je u nedjelju pakistanski premijer Imran Khan. Indijska hinduistička vlada odlučila je ukinuti autonomiju Kašmira kako bi povećala kontrolu nad većinski muslimanskim područjem...

  • AUTOR: Telegram,
  • 13.08.2019 - 10:31
  • 185

ISLAMABAD, 13. augusta - Ravnodušnost međunarodne zajednice prema događajima u Kašmiru podsjeća na tišinu koja je vladala tijekom uzleta nacizma i pojave Hitlera u Njemačkoj 1930-ih godina, izjavio je u nedjelju pakistanski premijer Imran Khan.

“Policijski sat, represija i predstojeći genocid Kašmiraca u dijelu koji je okupirala Indija odvija se točno prema ideologiji RSS koja se nadahnjuje nacističkom ideologijom”, napisao je Imran Khan na Twitteru. RSS ili Rashtriya Swayansevak Sangh (Nacionalni dragovoljni korpus) je paravojni hinduistički ultranacionalistički pokret. Njegovi kritičari ga nazivaju antimuslimanskim fašističkim pokretom.

“Etničkim čišćenjem se pokušava promijeniti demografija Kašmira”, nastavio je pakistanski premijer. “Postavlja se pitanje hoće li svijet to mirno gledati kao što je je bio slučaj s Hitlerom?” RSS je osnovan 1925. i smatra se ideološkim mentorom BJP-a (Bharatiya Janata Party), stranke sadašnjeg indijskog premijera Narende Modija koji je mladost proveo u RSS-u. “Bojim se da se ta ideologija hinduističke nadmoći RSS-a, poput nacističke arijevske nadmoći, neće zaustaviti u Kašmiru pod okupacijom Indije”, upozorio je Khan.

INDIJA UKINULA POKRAJINI AUTONOMIJU

Indijska hinduistička vlada odlučila je ukinuti autonomiju Kašmira kako bi povećala kontrolu nad većinski muslimanskim područjem, koje je dug niz godina uzrok sukoba sa susjednim Pakistanom. Raspoređene su tisuće vojnika i stotine lokalnih aktivista su uhićene. Pakistan, koji je vodio tri rata protiv Indije od kojih dva zbog Kašmira, tu je odluku nazvao nezakonitom.

U Indijskom Kašmiru su zabranjeni skupovi, telekomunikacijske veze su prekinute i raspoređeno je više od 80.0000 dodatnih paravojnika u toj nestabilnoj regiji gdje je od 1989. u separatističkoj pobuni poginulo 70.000 ljudi. U petak je u Srinagaru, prijestolnici indijskog Kašmira prosvjedovalo oko 8000 ljudi. Snage sigurnosti su ih rastjerale suzavcem.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING