ILI OVCE, ILI NOVCE: MJEŠTANI PETROVAČKE SMOLJANE U SPORU SA NOMADOM SA MANJAČE

- Jutros u 10:00 ispred zgrade Općine Bosanski Petrovac okupilo se tridesetak mještana MZ Smoljana na čelu sa predsjednikom MZ Marinkom Mrđom zbog problema bespravnog nomađenja sa kojim se suočavaju još od 2008 godine. Zajedno sa kantonalnim inspektorom svi su se uputili na lice mjesta

  • AUTOR: rtvusk
  • 26.06.2019 - 16:43
  • 1156

BOSANSKI PETROVAC, 26. juna - Općinsko vijeće Bosanski Petrovac još 2008. godine donijelo je odluku da samo mještani domicilne općine mogu nomaditi na pomenutom području.

Naime, mještanima MZ Smoljana problem stvara nomad sa prostora Manjače, Ljubomir Kočić, koji sa svojim stadom ovaca nomadi na pašnjacima koji pripadaju Općini Bosanski Petrovac. U razgovoru sa mještanima koji su jutros bili vidno uznemireni tvrdili su da je to njihova privatna zemlja. Zajedno sa kantonalnim inspektorom svi su se uputili na lice mjesta gdje smo zatekli i vidjeli nomada iz Manjače koji nomadi u MZ Smoljana.

Inače, prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu nomad koji dođe na područje neke općine mora registrovati ugovor o zakupu zemljište. Ljubomir Kočić, kako tvrde mještani MZ Smoljana, nije registrovao ugovor o zakupu zemljišta, iako tvrdi da ima nekoliko ugovora o zakupu zemljišta i kuće koju još nije prenio na svoje vlasništvo.

Kako bi se riješio ovaj spor čeka se  da vlasnik ovaca sa lokacije Manjača donese ugovore zaključene sa mještanima koji mu, kako tvrdi, omogućuju da slobodno prođe preko njihovog zemljišta. Kantonalni inspektor je snimio zatečeno stanje, razgovarao je i sa jednom i drugom stranom, a uznemireni mještani najavili su blokadu puteva ukoliko se ovaj problem ne riješi.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING