INFO

 • U NASTAVKU POSJETE BIHAĆU MINISTAR RADONČIĆ RAZGOVARAO I SA BIHAĆKIM GRADONAČELNIKOM
 • PUCNJAVA U BIHAĆKOM NASELJU OZIMICE 1
 • SPORTSKI VIKEND: BIHAĆKI KOŠARKAŠI SLAVILI POBJEDU NAD GOSTIMA IZ ŽEPČA
 • U SUDU BIH DANAS NASTAVLJENO SUĐENJE ATIFU DUDAKOVIĆU I DRUGIMA
 • RADNU POSJETU BIHAĆU MINISTAR SIGURNOSTI BIH FAHRUDIN RADONČIĆ ZAPOČEO SASTANKOM S PREMIJEROM MUSTAFOM RUŽNIĆEM
 • KRIZNI ŠTAB USK: LOMBARDIJSKI KONVOJ POMOĆI NE PREDSTAVLJA PRIJETNJU
 • BANJALUKA: SDS I PDP ZAJEDNO IZLAZE NA LOKALNE IZBORE
 • SARAJEVO: PODIJELJENE STIPENDIJE DJECI IZ SREBRENICE I OKOLINE
 • FRANCUSKA OTVARA NOVE USTANOVE ZA MEDICINSKU NJEGU KOJE ĆE SE BAVITI KORONA VIRUSOM
 • NASTAVLJENE AKTIVNOSTI U OKVIRU OBILJEŽAVANJA DANA GRADA BIHAĆA
 • KRIZNI ŠTAB FMZ-A: OČEKUJE SE KORONAVIRUS U BIH, IZDATE PREPORUKE ZA STANOVNIŠTVO
 • MVP BIH POZVALO GRAĐANE DA NE PUTUJU U ITALIJU
 • TURKOVIĆ - MOMINAH: TURIZAM JE POTENCIJAL BOSNE I HERCEGOVINE PRIVLAČAN SAUDIJSKIM DRŽAVLJANIMA
 • NAJMANJE 30 POVRIJEĐENIH U NAPADU U NJEMAČKOJ, MEĐU NJIMA I DJECA
 • KORONA VIRUS NA VRATIMA: EPIDEMIJA SE ŠIRI SVIJETOM UZIMAJUĆI NOVE ŽRTVE

IGRE BEZ GRANICA: ŠTA ĆE DUGE CIJEVI IZ HRVATSKE U BIH?

- Migrante niko ne može zaustaviti u želji da dođu do Bihaća, ali niko ne nudi odgovor na pitanje šta duge cijevi Hrvatske rade na teritoriji naše zemlje...

IGRE BEZ GRANICA: ŠTA ĆE DUGE CIJEVI IZ HRVATSKE U BIH?

USK, 3. augusta - Dva su nova smrtna slučaja u Unsko-sanskom kantonu. U srijedu poslijepodne stanovnik Velike Kladuše u svojoj kući, koju je iznajmljivao migrantima, pronašao je mrtvog mladića, dok je u četvrtak iza ponoći talgo-voz pregazio migranta nedaleko od stanice u Bihaću.

Pravo na prevoz

U Velikoj Kladuši mladić je stradao od povreda na glavi. Policija čeka patološki izvještaj kako bi sa sigurnošću znala da li je poginuo od pada niz stepenice ili je u pitanju ubistvo. U drugom slučaju, iako se voz oglašavao sirenama, mladić se nije uspio skloniti. Istraga će pokazati da li je spavao na pruzi, bio bez svijesti ili nešto treće.

U oba slučaja istraga o žrtvama mogla bi potrajati, jer je jako teško utvrditi identitet migranata koji u našoj zemlji borave bez ličnih dokumenata. Jedna dijasporska porodica iz Bosanske Krupe, turisti koji su putovali ovim talgo-vozom, opisali su nam da im je bilo lijepo putovati za Sarajevo, ali da su u povratku za Krajinu svjedočili pravoj migrantskoj krizi.

- Ušli su sa nama u Sarajevu, bili smo u odvojenim vagonima. Kondukter nam je kazao da su svi registrovani u Sarajevu, da imaju karte i da žele za Bihać. Rekao nam je da imaju svega kod sebe, da ima i drogiranih, ali da nije njihovo da to kontrolišu. Mi se nismo osjećali ugroženima, ali ne daj Bože da je izbio kakav nered, samo dva zaštitara ne bi imala šanse. Njih je bilo 97, a nas 20. Srećom, izašli smo u Krupi prije nego se ova tragedija u Bihaću desila, ispričala nam je gospođa Salihagić.

Migranti na ovaj način svakodnevno pristižu u USK. Iako je MUP USK-a odlučan da zbog prepunjenih kapaciteta odvraća migrante od ulazaka u kanton, te su zbog toga često zadržavali liniju, a Željeznice Federacije prijetile da će ih tužiti zbog nanošenja štete, između njih ipak ne postoji pravni spor.

- Od Ministarstva sigurnosti BiH dostavljena je informacija Željeznicama FBiH o načinu postupanja u vezi s prijevozom migranata u kojoj je navedeno sljedeće: “Imajući u vidu činjenicu da osobe u statusu tražilaca azila imaju slobodu kretanja, neosporno je da isti imaju pravo putovati i koristiti javni prevoz, uz uvjet da su registrovani u Službi za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH”. Željeznice FBiH postupaju po preporukama Ministarstva sigurnosti BiH, naveli su iz službe za odnose s javnošću ŽFBiH.

U Unsko-sanskom kantonu nemaju tačnu evidenciju koliko imaju migranata, najviše zbog činjenice da im svakodnevno pristiže stotinu novih. Istovremeno, Hrvatska čvrsto zatvara svoju granicu i vraća u Krajinu sve migrante koje njene službe uhvate u proboju. Zbog činjenice da su hrvatski policajci pritom migrante sprovodili u kolonama naoružani dugim cijevima u dubinu teritorije naše zemlje, izbio je pravi diplomatski skandal.

Snimci ne lažu

Ambasadoru Republike Hrvatske Ivanu Saboliću iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića skrenuli su pažnju na ove upade, čime se direktno narušava teritorijalni integritet i suvernitet Bosne i Hercegovine.

- Snimke pokazuju da ulaze na našu teritoriju naoružani, da ih tuku, otimaju novac, mobitele i vraćaju nama. Mora se nešto uraditi, mora se reagovati, kazao je jučer za medije u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, naglašavajući da je sa slučajem upoznato i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

U Krajini su odavno upozoravali na ovaj problem, a ministar MUP-a USK-a Nermin Kljajić sada upozorava da Ministarstvo sigurnosti BiH već uveliko kasni da objavi registar neperspektivnih vojnih objekata kako bi se pristupilo po preporukama Evropske komisije radi stvaranja adekvatnih smještajnih kapaciteta za sve veći broj migranata. I to kapaciteta koji se neće odnositi samo na Unsko-sanski kanton.

 

 

 

 

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING