IDEJA POLJOPRIVREDNOG KLASTERA IMA DOBRE TEMELJE U BOSANSKOM PETROVCU

- Protekle godine na području USK začeta je ideja formiranja poljoprivrednog klastera. Jedna od njegovih sekcija je i sekcija ljekovitog bilja i šumskih plodova. Pozitivna je to priča za razvoj poljoprivredne proizvodnje cijelog kantona, a posebno Bosanskog Petrovca...

  • AUTOR: rtvusk
  • 28.07.2019 - 17:33
  • 243

BOSANSKI PETROVAC, 28. jula - Ideju formiranja poljoprivrednog klastera u USK, prošle godine je inicirao IFAD. Formirane su tri sekcije - voće, povrće i ljekovito bilje i šumski plodovi.

Predsjednik sekcije ljekovitog bilja i šumskih plodova koja je već krenula sa pripremnim aktivnostima je Mirjana Brajdić iz Bosanskog Petrovca. Kako nam je kazala u telefonskom razgovoru, već 15 zainteresiranih pravnih lica radi aktivno sa otkupom šumskih plodova ili gljiva.

U Općinskoj Upravi formiranje sekcije, ali i Klastera općenito, vide kao mogućnost razvoja. Dejan Prošić, načelnik Bosanskog Petrovca smatra da je to velika šansa za budući razvoj ove općine, posebno kada se radi o samoniklom ljekovitom bilju. Ono što je još uvijek upitno, ali se mora unaprijediti u predstojećem vremenu jeste prerada i izvoz finalnih proizvoda a ne sirovine što je sad praksa.

Kako je Bosanski Petrovac u nepovoljnom položaju po pitanju kultura koje se mogu uzgajati na visini na kojoj se prostire Općina, u općinskoj administraciji ovaj sektor vide kao jako pozitivnu stvar za njen poljoprivredni razvoj.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING