HUZUR: PRIČA BEZ KRAJA O BORBI I SUOČAVANJU S NAJTEŽIM LJUDSKIM STRAHOVIMA

- „Huzur“ naziv je knjige Martine Mlinarević, predstavljene sinoć bihaćkoj publici. Martina Mlinarević je poznata bh. književnica, novinarka, kolumnistica i društveno angažirana aktivistica, koja se izborila sa rakom dojke i svoj put do izlječenja prenijela na korice knjige, kako bi osnažila i osvijestila sve žene koje se nose sa sličnom sudbinom. Upravo zato, sinoćnju promociju knjige „Huzur“ organizovale su članice bihaćkog Udruženja oboljelih od karcinoma „Behar“

  • AUTOR: rtvusk
  • 14.04.2019 - 16:16
  • 478

BIHAĆ, 14. aprila - Književno djelo „Huzur“ nastalo je kao skup fejsbuk statusa, koje je autorica Martina Mlinarić hronološki objavljivala, zavisno od situacija kroz koje je prolazila dok se borila za sopstveni život, nakon saznanja da boluje od karcinoma dojke.

“Ne može biti toliko loših okolnosti koliko živ čovjek može izgurati. Još ja moram biti i hodati”, napisala je tada, odlučivši da svoju borbu predstavi svim ženama koje će ili već prolaze slične situacije. Karcinom bilo kakve vrste u našem društvu je izrazito tabuiziran i mnoge su predrasude o tome još uvijek su prisutne, tvrdi Mlinarević.

Mlinarević navodi da je u jednu godinu stao njen cijeli život, vrijeme najsurovije boli i najveće radosti, otkrivanja sebe, drugih, svijeta oko sebe. U nju su stale operacije, zračenja, terapije, razvod, selidba, odlazak s malim djetetom u nepoznato, gubitak dojke, dobila ljubav života, izvojevala slobodu od tuđih očekivanja, od vlastitih strepnji, našla svoj mir.

Nikad nije bila bliže smrti, a više živjela. Sretnije živjela. Harmonija u ludilu. Huzur u kaosu. Upravo huzur joj je najljepša turska riječ, jer predstavlja mir u svim dimenzijama ljudskog života, dok je huzurlu insan ispunjen čovjek, spokojan, emotivno i tjelesno zdrav. Njenom borbom i stavom o ovoj opakoj bolesti, oduševljena je bila sva sinoćnja publika a naročito članice udruženja „Behar“, koje su je pozvale u goste.

I u udruženju Behar znaju da se saznanjem o ovoj bolesti, mnoge žene zatvaraju u sebe, što po njih nikako nije dobro, jer tvrde, život treba prihvatiti onakvim kakav je i da od njega treba uzimati ono najbolje.

I sama autorica tvrdi da je 80% svega u samoj svijesti čovjeka te da odluka da želite živjeti, kako kaže, nadjača svaku drugu glupost kojom ste se ikad ranije opterećivali. Odlučila je pobijediti iako je napisala: „Nisam znala ni kako ni šta, jer sam se bojala i najmanjih gluposti, igle, zmija i grmljavine, ali sam znala da hoću.“


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING