HUMANITARCI IZ CHICAGA POMAŽU SUNARODNJACIMA U BOSNI I HERCEGOVINI

- Bosanskohercegovačka dijaspora je kroz rad pojedinaca, neformalnih grupa i udruženja aktivni sudionik bh. društva kroz mnogobrojne humanitarne akcije i projekte

  • AUTOR: Anadolu Agency
  • 16.12.2018 - 09:56
  • 1695

CHICAGO, 16. decembra  - Sanela Ovnović je osnivačica humanitarne grupe "Helping Hearts of Bosnia&Herzegovina". Rođena je u Mostaru, a trenutno živi i radi u Chicagu. 

"Moj humanitarni rad je fokusiran na teritoriju Bosne i Hercegovine. Događaj koji me je podstakao da krenem s ozbiljnijim angažmanom na humanitarnom polju bile su poplave koje su 2014. godine zadesile moju domovinu. Tada sam se zajedno s mnogim drugim zemljacima koji žive u dijaspori uključila u široki humanitarni poduhvat pomoći građanima koji su stradali u poplavama", kaže Ovnović.

- Pomoći što je više moguće -

Ona je boravila na poplavljenim područjima gdje se lično uvjerila u razmjere katastrofe. 

"Otišla sam korak dalje, bila sam i na licu mjesta želeći se lično uvjeriti u potrebe poplavama pogođenih ljudi", dodaje Ovnović, iz čega nastaje humanitarna grupa "Helping Hearts of Bosnia&Herzegovina". 

Mnogo važnije od iznosa novca koji se prikupi i donira je namjera pojedinaca te povjerenje i drugi projekti koji se izrode iz ovakve saradnje. 

"Sredstva koja sam tada prikupila možda nisu bila impozantna, ali je moja namjera bila da u okviru vlastitih mogućnosti pomognem što je više moguće. Taj događaj je svakako bio i povod da pokrenem svoju humanitarnu grupu koju sam nazvala 'Helping Hearts of Bosnia&Herzegovina'. Cilj je bio da ta moja novoformirana grupa okupi prije svega Bosance i Hercegovce van naše države, a prevashodno na području SAD", pojašnjava Ovnović. 

- Izgradnja kuće -

Ovnović je kroz svoj rad uspostavila saradnju s više udruženja i pojedinaca u Mostaru, Jablanici, Sarajevu… 

"S namjerom da pomoć koju moja grupa prikupi stigne onima kojima je najviše potrebna stupila sam u kontakt s udruženjima koja djeluju na području Bosne i Hercegovine. To je rezultiralo saradnjom s humanitarnim udruženjem Izvor pomoći u Mostaru, Pomozi.ba u Sarajevu, Unijom studenata Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru, Stomatološkom ordinacijom Irma Karadža Duraković u Mostaru i Dječijim domom u Mostaru", govori Ovnović.

Od projekata koje je realizovala posebno ističe projekte s udruženjem Izvor pomoći. Naime, 2017. godine porodici Karavdić je kroz ovu saradnju izgrađena kuća u Mostaru. 

U saradnji sa Stomatološkom ordinacijom Irma Karadža Duraković Sanela realizuje Dane paradontološkog zdravlja već četiri godine u Mostaru. 

"Svako ljeto izaberemo jedan dan kada dr. Irma i ja realizujemo besplatne preglede i čišćenje zuba", kaže Ovnović. 

Isti projekat je realizovan s ambulantom u Jablanici u maju 2015. godine.

- Iftari i kurbani -

"Helping Hearts of Bosnia&Herzegovina" u saradnji sa Školom Kur’ana Sarajevo realizovalo je donaciju kurbana za povratničke porodice u Srebrenicu 2015. i 2016. godine. 

Također, akcija kurbana za socijalno ugrožene osobe je realizovana i sa Udruženjem Pomozi.ba 2018. godine. 

Pored navedenog, "Helping Hearts of Bosnia&Herzegovina"  je podržala Uniju studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" kroz donaciju za realizaciju studentskih iftara u protekle tri godine. 

U saradnji s Udruženjem Prijatelji knjige Chicago realizovana je donacija sredstava za kupovinu knjiga za biblioteku OŠ Bužim za 1.362 učenika tokom aprila 2018. godine. 

Ova grupa je prikupila i uručila sredstva za Dječiji dom u Mostaru. Radi se o donaciji za renoviranje doma tokom ljeta 2018. godine. 

Sanela se aktivno uključila i u pomoć izbjeglicama na balkanskoj ruti koji se nalaze u Bosni i Hercegovini. 

"Moja grupa je prikupila određenu novčanu pomoć namjenjenu za imigrante koji su se našli u Bosni i Hercegovini 2018. godine. Sredstva su dostavljena udruženju Izvor pomoći koje je akciju realizovalo na području Mostara", kaže Ovnović.

- Pomoć i stanovnicima Chicaga -

Njen humanitarni rad se dijelom realizuje i u gradu u kojem živi i radi. 

U prostorijama Downtown Islamic Centra Chicago njena grupa zajedno s drugim volonterima sudjeluje u projektu pripremanja i distribucije 100 obroka za beskućnike svake nedjelje. 

"Kroz projekat 'Islamic Oasis' realizujemo predavanja o oralnoj higijeni za djecu uzrasta do 13 godina. Također, u 'Islamic Downtown Center Chicago' u saradnji s udruženjem 'Forward Humanity' nedeljom organizujemo volontiranje kroz koje pružamo podršku beskućnicima. Ovaj projekat se realizuje već dvije godine", pojašnjava Sanela. 

"Moj cilj je da uz Allahovu pomoć i donacije mojih partnera svake godine naša pomoć stigne u što više mjesta u Bosni i Hercegovini onima kojima je ta pomoć najpotrebnija. Svoj boravak u mojoj zemlji ne želim provesti u besposličarenju nego nastojim biti korisna i produktivna. Ispunjava me kad mogu da druge usrećim i vratim osmijeh na lice ljudima", kaže na kraju razgovora Ovnović za Anadolu Agency (AA). 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING