HRW: HRVATSKA POLICIJA ILEGALNO I NASILNO VRAĆA MIGRANTE U BIH

- Vraćanje tražitelja azila preko granice bez razmatranja njihovih slučajeva nije u skladu sa Zakonom o azilu Evropske unije, Povelje EU o temeljnim pravima i UN-ovoj Konvenciji o statusu izbjeglica iz 1951. godine, naglašava HRW

Foto: Arhiv
  • AUTOR: bhrt
  • 11.12.2018 - 13:09
  • 280

NEW YORK, 11. decembra - Hrvatska policija vraća migrante nazad u Bosnu i Hercegovinu, u nekim slučajevima i nasilno, ne dopuštajući im da zatraže azil, objavila je organizacija Human Rights Watch (HRW).

Ta organizacija sa sjedištem u New Yorku razgovarala je sa 20 ljudi, uključujući 11 glava porodica i jednim dječakom bez pratnje, a oni su otkrili da ih je hrvatska policija deportovala u Bosnu i Hercegovinu bez procesuiranja njihovih slučajeva, nakon što ih je uhapsila na teritoriju Hrvatske.

Njih šesnaestero, među njima i žene i djeca, tvrde kako ih je policija tukla pendrecima i udarala, ukrala im novac i ukrala im ili uništila mobitele.

“Hrvatska ima obavezu zaštititi tražitelje azila i migrante”. Umjesto toga, hrvatska policija žestoko batina tražitelje azila i vraća ih prema granici”, ističe Lydia Gall, istražiteljica HRW-a za Balkan i istočnu Evropu.

Svih 20 ispitanika tvrdi da su ih uhapsili ljudi koji su se identificirali kao hrvatska policajci ili su nosili takve odore. Sedamnaestero je dalo dosljedne opise policijskih kombija kojima su prevedeni do granice. Jedna majka i kći su se vozili u policijskom automobilu. Dvoje je reklo da je policija pucala u zrak, a petero da su policajci bili maskirani. Ovi izvještaju pridružuju se sve većem broju dokaza o zloupotrebi hrvatske policije na granicama, zaključuje HRW.

Ta organizacija osnovana 1978. u decembru 2016. dokumentovala je slična zlostavljanja hrvatskih policajaca na granici sa Srbijom. Ured visokog povjerenika Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u augustu ove godine objavio je kako je primio informacije da je Hrvatska od početka godine u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu vratila 2.500 migranata, ponekad nasilno i uz krađu njhove imovine.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u septembru, odgovarajući na poziv povjerenika Vijeća Evrope za ljudska prava da istraži te optužbe, odbacio da je došlo do zloupotreba, te je doveo u pitanje izvore tih informacija, piše HRW.

Policija u Donjem Lapcu, na granici s Bosnom i Hercegovinom, odbila je hrvatskoj pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović omogućiti pristup policijskim zapisnicima o tretmanu prema migrantima i poručila joj da je djelovala u skladu sa zakonom.

Vraćanje tražitelja azila preko granice bez razmatranja njihovih slučajeva nije u skladu sa Zakonom o azilu Evropske unije, Povelje EU o temeljnim pravima i UN-ovoj Konvenciji o statusu izbjeglica iz 1951. godine, naglašava HRW.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING