HRVATSKI MINISTAR ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE: TRGOVSKA GORA JOŠ NIJE POTVRĐENA, BIH ĆE MOĆI IZRAZITI SVOJE DVOJBE

- Naglasio je kako je činjenica da takva odlagališta postoje širom Europe i da odlagališta koja se rade po najvišim standardima, uz najbolje tehnologije nisu nikakva opasnost...

  • AUTOR: HINA, FENA, Oslobođenje,
  • 29.07.2019 - 15:45
  • 236

ZAGREB, 29. jula - Hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je danas da još nije donesena konačna odluka o tome da Trgovska Gora bude lokacija za odlaganje srednje i nisko radioaktivnog otpada, a dođe li do te odluke Bosna i Hercegovina moći će izraziti svoje dvojbe, javlja Fena.

Ministar je to rekao u ponedjeljak u Hrvatskim vodama nakon potpisivanja ugovora s HGSS-om, gdje su ga novinari pitali je li donesena konačna odluka da će otpad iz nuklearne elektrane Krško biti skladišten u Trgovskoj Gori u blizini Bosne i Hercegovine i treba li Hrvatska u tom slučaju konzultirati bosanskohercegovačke vlasti.

"Što se tiče Trgovske Gore to je lokacija koju Hrvatska promišlja, a što se tiče mišljenja i signala koji dolaze iz drugih zemalja, u konkretnom slučaju Bosne i Hercegovine, potpuno je opravdano da svaka zemalja promišlja o tome što je u njihovom susjedstvu, tu ne vidim nikakav problem", rekao je ministar, javila je Hina.

Naglasio je kako je činjenica da takva odlagališta postoje širom Europe i da odlagališta koja se rade po najvišim standardima, uz najbolje tehnologije nisu nikakva opasnost.

U tom kontekstu, dodao je, ako dođe do odluke da Hrvatska odlaže svoj radioaktivni otpad na području Trgovske Gore, Bosna i Hercegovina će u jednoj od faza procesa izgradnje odlagališta biti kontaktirana i moći će izraziti svoje dvojbe.

Ministar je zaključio da se dvojbe ne mogu izražavati na temelju „rekla-kazala”, već moraju biti jasno utemeljenje. Poručio je kako očekuje da se svi sudionici u tom procesu ponašaju odgovorno.

Za odluku o lokaciji odlagališta ministar je rekao da će biti „duboko promišljena“. Dodao je da će se međudržavno povjerenstvo Hrvatske i Slovenije sastati u rujnu(septembar), odnosno listopadu (oktobar).

Upitan što ako se i dalje budu protivile vlasti u BiH, Ćorić je rekao da svakom odlukom nije moguće pomiriti sve stavove i da uvijek ima nezadovoljnih.

"Ne prejudiciram odluku pa ne mogu govorit što bi bilo kad bi bilo", zaključio je Ćorić.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING