HRVATSKA: YAYBAHAR, NEOBIČNI INSTRUMENT TURSKOG UMJETNIKA GORKEMA SENA

- Turski umjetnik Gorkem Sen izumio je instrument yaybahar kojem je dao i ime, a zbog ljepote zvuka i neobičnosti yaybahara, pozivan je na nastupe u brojne europske zemlje

  • AUTOR: Anadolu Agency
  • 11.03.2019 - 10:08
  • 147

ZAGREB, 11. marta - Gorkem Sen (36) ovih je dana gostovao u Zagrebu kao glazbenik i izumitelj instrumenta yaybahara. Riječ je instrumentu jedinstvenog izgleda i zvuka, a samo jedan video na kojem Gorkem na yaybaharu svira nekoliko kompozicija bio je dovoljan da ga pozivaju na gostovanja u zemlje diljem Europe i da nastupi s različitim glazbenicima.

Gorkem Sen je svoj instrument izumio je 2010. godine, a od tada sve do danas radi na usavršavanju njegovog zvuka i oblika

"Na ideju izgradnje yaybahara došao sam u vrijeme potrage za posebnim zvukom, prilikom istraživanja world music glazbe i stvaranja svojih kompozicija. Nakon proučavanja world music instrumenata iz različitih krajeva svijeta te proučavanja elektroničkih mogućnosti zvuka i glazbe, počeo sam provoditi akustične eksperimente s prirodnim materijalima, inspiriran istočnjačkim glazbalima", kaže Sen.

"Nakon što sam proučio na tisuće instrumenata, stekao sam hrabrost stvarati vlastite jedinstvene instrumente koji neće biti kopija postojećih instrumenata ili njihov hibrid", priča Gorkem za vrijeme svog boravka u Zagrebu.

Prije negoli je nastao yaybahar, Gorkem je gotovo četiri godine radio u zvučnom laboratoriju te izradio tridesetak različitih žičanih instrumenata, udaraljki, klavijatura itd.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING