HRVATSKA: UPRIZOREN KRVAVI KRAJ SELJAČKE BUNE - BITKE KOD STUBICE

- Već 11 godina ovaj ustanak seljaka, Velika seljačka buna, oživljava se u Donjoj Stubici pod vodstvom Družbe vitezova Zlatnog kaleža, a prije završne bitke kod Stubice, svi posjetitelji stubičkog kraja imali su priliku pratiti širu rekonstrukciju ovog važnog povijesnog događaja

  • AUTOR: Anadolu Agency
  • 10.02.2019 - 11:00
  • 394

ZAGREB, 10. februara -  Tristotinjak glumaca i statista kostimiranih u odjeću kakva se nosila u Hrvatskom zagorju 16. stoljeća živopisno je uprizorilo posljednju bitku koja je označila kraj Seljačke bune, a odigrala se, 9. veljače/februara 1573. na Stubičkom polju, gdje su se sukobile seljačka vojska pod vodstvom Matije Gupca i vojska pod vodstvom lokalnog feudalca Franje Tahija.

Iako se završila prije točno 446 godina, Velika seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca ostala je trajni simbol i podsjetnik na stradanje siromašnih kmetova koji su se usudili dići oružje na lokalnog moćnika, feudaca Franju Tahija, koji je seljake Hrvatskog zagorja, barem tako kaže legenda, ugnjetavao preko svake mjere ne poštivajući njihovu "pravicu“.

Već 11 godina ovaj ustanak seljaka oživljava se u Donjoj Stubici pod vodstvom Družbe vitezova Zlatnog kaleža, a prije završne bitke kod Stubice, svi posjetitelji stubičkog kraja imali su priliku pratiti širu rekonstrukciju ovog važnog povijesnog događaja.

Sve je počelo u nedjelju, 3. veljače/februara kada je počelo "Puntanje kmetov“ ili kmetska pobuna čiji je jedini preživjeli svjedok danas stara, Gupčeva lipa. Kmetovi su se zatim okupili ispred rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu, nakon čega je uslijedilo naoružavanje i obuka za sraz s oklopljenom i naoružanom te dobro istreniranom Tahijevom profesionalnom vojskom.

"Buna traje“, uzvikivala je putem od središta Stubice do Tahijeva dvorca kmetska vojska s Gupcom na čelu, tražeći od feudalca "pravicu“, a kad je nisu dobili, zatražili su i Tahijevu glavu.

Ali, osim nastradalih vojnika koji su branili Tahijev posjed i pravo na ubiranje dijela ljetine, u žaru bitke nastradali su najviše pobunjeni kmetovi, ponajviše njihov vođa koji je nakon bitke zarobljen i odveden u Zagreb gdje ga se, kažu legende, strašno mučilo za primjer svima koji bi se pobunili protiv feudalca i protiv cara.

Prema riječima organizatora, ni jedno od prošlih deset uprizorenja seljačke bune nije imalo ovako velik broj statista, a procjene su da je samu bitku kod Stubice, u kojoj su sijevali mačevi, buzdovani i sjekire  te letjele vile i strelice, pogledalo preko deset tisuća posjetitelja iz cijelog zagorskog kraja, ali i susjednih zemalja, a za Zagrepčane je do druge strane Sljemena bio organiziran prijevoz autobusima ZET-a.

U boju su se došli okušati i statisti iz susjedne Slovenije i Mađarske, kao i gosti iz Slovačke, a osim seljačkih alatki i najmodernijeg onodobnog oružja kraljevske vojske, mogla se čuti grmljavina topova, pušaka i kubura od koje su mnogi kmetovi ostali pokošeni ležati u smrznutom blatu Stubičkog polja, blizu dvorca Stubički Golubovec.

Cijelo 16. stoljeće bilo je period pobuna kmetova, kako na području Hrvatskog zagorja, tako i u susjednim zemljama, tako da su se, i u davnoj povijesti i u ovoj oživljenoj bitki, hrvatskim kmetovima pridružili i slovenski, također, nezadovoljni odnosom feudalaca i države prema njima.

Ova spektakularna rekonstrukcija bitke kod Stubice osvojila je 2015. nagradu "Simply the Best“, a podržavaju je i lokalna i državna vlast te turističke zajednice kao prvorazredni kulturni događaj Hrvatskog zagorja.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING