INFO

 • KINA: OD POSLJEDICA ZARAZE KORONA VIRUSOM UMRLA 1.771 OSOBA
 • OMLADINSKA BANKA BIHAĆ: POZIV MLADIM LJUDIMA DA APLICIRAJU PROJEKTNE IDEJE
 • TZ GRADA BIHAĆA: PROMOCIJA OVDAŠNJIH TURISTIČKIH POTENCIJALA NA TRI VELIKA SAJMA
 • SDA: SRBIJA IMA OBAVEZU DA POŠTUJE DEJTON, A NE DA SE MIJEŠA U UNUTRAŠNJA PITANJA BIH
 • SUTRA U BOSNI NAOBLAČENJE A U HERCEGOVINI PRETEŽNO SUNČANO
 • SARAJEVO: POTPISANA DEKLARACIJA O SARADNJI U SLUČAJU PRIRODNIH KATASTROFA
 • ISTRAŽIVANJE I PREVENCIJA: UZROCI RANOG NAPUŠTANJA SISTEMA OBRAZOVANJA SU SOCIJALNE NARAVI
 • DODIKOV PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA ZA SJEDNICU NSRS: DEFINISANJE GRANIČNE LINIJE IZMEĐU ENTITETA...
 • KOMŠIĆ U BRISELU: POZDRAVLJENA NOVA METODOLOGIJA I ISTAKNUTA POTREBA REGIONALNE SARADNJE
 • JP UNSKO-SANSKE ŠUME: BORBA PROTIV NAMETNIKA DAJE REZULTATE
 • INVESTITORI IZ 92 ZEMLJE NA SVJETSKOM FORUMU POSLOVNIH ANĐELA U ISTANBULU
 • KAKO PREPOZNATI KRIVOTVORENE NOVČANICE?
 • SENAD BRATIĆ: SJEDNICA NS RS PRITISAK NA NEOVISNOST I OBJEKTIVNOST USTAVNOG SUDA BIH
 • DODIK GOVOR POČEO SECESIONISTIČKOM IZJAVOM GOODBYE BIH, WELCOME RSEXIT

HRVATSKA: OBILJEŽEN BLUE MONDAY, NAJDEPRESIVNIJI DAN U GODINI

- U Republici Hrvatskoj svakog dana samoubojstvo počine u prosjeku čak dvije osobe, a godišnje se ubije oko 700 ljudi. Suicid u svijetu uzrokuje više smrti nego svi ratovi i teroristički napadi zajedno, upozoravaju aktivisti Udruge Životna linija

HRVATSKA: OBILJEŽEN BLUE MONDAY, NAJDEPRESIVNIJI DAN U GODINI

HRVATSKA, 20. januara - Povodom popularnog Blue Mondaya, najdepresivnijeg dana u godini, Udruga Životna linija na Trgu bana Jelačića provodi aktivnosti koje za cilj imaju upoznavanje šire javnosti s opasnostima koje nosi depresija, ali i mogućnostima uspješnog liječenja ovog psihičkog oboljenja koje pogađa značajan dio stanovništva, javlja Anadolu Agency (AA).

U Republici Hrvatskoj svakog dana samoubojstvo počine u prosjeku čak dvije osobe, a godišnje se ubije oko 700 ljudi. Suicid u svijetu uzrokuje više smrti nego svi ratovi i teroristički napadi zajedno, upozoravaju aktivisti Udruge Životna linija.

Predsjednik Udruge Životna linija Tin Pongrac istaknuo je kako je svrha današnjeg okupljanja na Trgu bana Jelačića, ali i djelovanja ove udruge kroz cijelu godinu, širenje svijesti o problemu depresije u Republici Hrvatskoj.

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije čak oko 200.000 ljudi u Hrvatskoj boluje od depresije, što je samo po sebi poziv na djelovanje”, upozorio je Pongrac.

Pongrac kaže kako ima na štandu na glavnom zagrebačkom trgu prilaze brojni prolaznici te kako brojni od njih povjeravaju kako imaju probleme s depresijom.

Pad opće energije i raspoloženja te otežan izlazak iz kuće su simptomi, koji ako potraju dulje vrijeme, ukazuju kako je riječ o tipičnoj depresiji, kaže Pongrac.

Pongrac želi poručiti javnosti kako se depresija može uspješno liječiti, a najbolji način liječenja je kombinacija psihofarmaka, antidepresiva, i psihoterapije uz aktivnosti koje pomažu ublažavanju simptoma depresije.

Ova udruga pruža emocionalnu potporu oboljelima kroz terapijsku grupu koja se sastaje jednom tjedno.

Blue Monday je popularni pojam koji je izvorno nastao u Velikoj Britaniji, kada je tamošnji psiholog „izračunao” koji je najdepresivniji dan u godini, pojašnjava Pongrac te dodaje kako nije važna znanstvena utemeljenost ovog pojma s obzirom da je osnovni cilj progovoriti o depresiji.

Ines Kovačić, psihologinja i potpredsjednica Udruge Životna linija, pojasnila je kako je depresija „stanje kada se čovjek ne može nositi sam sa sobom, kada osjeća anksioznost, može imati anksiozne napadaje, itd”...

Statistike govore da depresija pogađa ponajviše stariju populaciju, ali u zadnje vrijeme sve više pogađa i mlade ljude, s obzirom da se suicidalnost pojavila i kod osoba mlađih od 15 godina, što prije nije bilo učestalo, kazala je Kovačić.

Psihologinja Kovačić upozorava kako je najvažnije na vrijeme primijetiti simptome pojave depresije te bez stida potražiti liječničku pomoć i pomoć okoline.

Velik dio hrvatskog stanovništva pati od depresije, a suicid je najgora posljedica koja iz nje može proizići. U nekim slučajevima potpora može spasiti ljudski život, poruka je aktivista iz Udruge Životna linija.

Blue Monday je pojam nastao 2005. godine, a računa se kao treći ponedjeljak u siječnju, nekad drugi, a nekad četvrti, s obzirom da je riječ o pseudoznanstvenom terminu.

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING