INFO

  • OD POSLJEDICA ZARAZE KORONAVIRUSOM U KINI PREMINULO 1.666 OSOBA
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI SUNČANO VRIJEME UZ MALU DO UMJERENU OBLAČNOST
  • BUŽIM: NA ODRŽANOJ SJEDNICI SKUPŠTINE MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE DODIJELJENA PRIZNANJA ZASLUŽNIM
  • POSVETA VELIKANU: NAGRADA ZA MVP-A ALL-STAR UTAKMICE NOSIT ĆE IME KOBEA BRYANTA
  • EFENDIJA DANAS VOZI KAMION U NJEMAČKOJ: SRETAN SAM I UŽIVAM U SVOM POSLU
  • BRISEL: VEČERAS SASTANAK LIDERA EU I ZAPADNOG BALKANA
  • BUŽIM: ODRŽANA KOMEMORACIJA NEDŽIBU VUČELJU
  • GRAĐANSKI I EKOLOŠKI AKTIVIZAM: MJEŠTANI RIBIĆA I ORLJANA POPRAVILI SLIKU RIBIĆKE OTOKE
  • JEDNOSMJERNA ULICA PREMA ZAPADU: ZNAČAJNO PORASTAO BROJ NEKRETNINA NA PRODAJU
  • SANSKI MOST: NJEMAČKA KOMPANIJA SA BH. LJUDSKIM RESURSIMA

HIDAJETA MAHALBAŠIĆ, MAJKA SEDMERO DJECE: NAŠA SNAGA JE KOMUNIKACIJA

- Sulejman, Dželila, Hidajet, Enes, Fatima, Muhamed i Fatih su dijelom porodice Mahalbašić. Najstarije dijete ima 10 godina, a najmlađe šest mjeseci

HIDAJETA MAHALBAŠIĆ, MAJKA SEDMERO DJECE: NAŠA SNAGA JE KOMUNIKACIJA

    TEŠANJ, 7. septembra - Devetočlanu porodicu Mahalbašić čini majka Hidajeta i otac Muris sa svojih petero sinova i dvije kćerke. Tridesetpetogodišnja Hidajeta je, kako kaže, oduvijek sanjala o velikoj porodici. Međutim, kako za jedno ili, pak, za više djece potrebno je ulažiti trud, napor i svoje vrijeme, ali postoji nešto što u svemu umnogome olakšava, a to je planiranje.

“Imamo dnevni raspored od ustajanja do polaska na spavanje. Najbolje je kada svi ustajemo u isto vrijeme, ali ako dijete ima potrebu za spavanjem, pustimo ga odspava, posebno kada su mlađa djeca u pitanju. Potom doručkujemo, a zatim ostavimo prostor za sebe kako bismo porazgovarali. Najbitnije je da to vrijeme provedemo jedni s drugima”, upoznaje ekipu Anadolu Agency (AA) Hidajeta Mahalbašić s planom koga se pridržavaju njeni ukućani.

Dodaje kako je jako bitno ono što biva doživljeno u jutarnjim satima jer to pohranjujemo u sebi i ono nam ostaje u podsvijesti.

Naime, kaže, potrebno je biti svjestan činjenice da ako je prvo s čim se dijete susretne vršnjak koji ga uvrijedi ili mu kaže neku ružnu riječ, to je onda ono što ono i pohranjuje, ali ako je prvo što dopre do djeteta porodični ambijent koji se kreira u skladu s pravim vrijednostima, onda ako mu vršnjak nešto loše kaže, to na njega neće mnogo utjecati.

“Kada djeca dođu iz škole, imaju vrijeme koje mogu iskoristiti za sebe. Pritom, tada od njih ništa ne zahtijevam, pustim ih da vidim šta je to ono što njih zanima. Poslije ručka dolazi slobodno vrijeme u kome nema mjesta za gledanje televizije. Nakon toga slijedi rad na domaćoj zadaći, a potom i fizička aktivnost ili rekreacija. No, često se tu nađu i kreativne radionice”, kaže Mahalbašić, nastavljajući kako je važno da se u aktivnosti mogu uključiti skoro sva djeca.

Radionice osmišlja Hidajeta i njen suprug Muris. Međutim, u tome i najstarija djeca uveliko pomažu, Sulejman, Dželila i Hidajet.

Najvažna mi je naša komunikacija, i to je ono na čemu najviše radimo. Podučavamo djecu na koji će način razgovarati. Često im kažem: ‘Nemojte mi govoriti ‘hoću sladoled’, nego kažite ‘mogu li dobiti sladoled’. I sada ovi stariji upozoravaju mlađe kako se trebaju izražavati. I tu leži prednost naše velike porodice”, kaže Mahalbašić

Podrška supruga Murisa ne izostaje. Ona je svakodnevna i sveprisutna.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING