INFO

  • POLJOPRIVREDA I KLIMATSKE PROMJENE: SNIJEGA NI NA VIDIKU, A PRIJEKO JE POTREBAN BILJKAMA
  • BIHAĆ: VOZAČI I AUTOMEHANIČARI TRADICIONALNO OBILJEŽILI 15. JANUAR
  • ŽELE BOLJU ZAŠTITU OKOLIŠA: HILJADE POLJOPRIVREDNIKA PROTESTIRALE U CENTRU BERLINA
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI OBLAČNO SA PRIJEPODNEVNIM PADAVINAMA
  • BIHAĆ: POTPISAN UGOVOR ZA IZGRADNJU SISTEMA ZA NAVODNJAVANJE
  • ODRŽAN IZBOR NAJBOLJIH SPORTISTA USK ZA 2019. GODINU: EDIN VUČELJ NAJUSPJEŠNIJI SPORTISTA
  • IZUMIRANJE DINOSAURA: KRIVAC JE UDAR ASTEROIDA
  • BIHAĆ: ROTARY CLUB DONIRAO VRIJEDNA NOVČANA SREDSTVA UMJETNIČKOJ ŠKOLI
  • MUHAMED BERBEROVIĆ NOVI ŠEF STRUČNOG ŠTABA BIHAĆKOG JEDINSTVA
  • KANTONALNI SUD U BIHAĆU: NASTAVLJENO SUĐENJE EMDŽADU GALIJAŠEVIĆU

HELSINŠKI ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA: PODRŠKA ZAKONU KOJIM SE UVODI ZABRANA PUŠENJA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA

- BiH se nalazi među 13 zemalja svijeta po količini konzumiranih cigareta po glavi stanovnika na godišnjem nivou, a broj oboljenja uzrokovanih direktnom upotrebom i izloženosti duhanskom dimu, svake godine, je sve veći

HELSINŠKI ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA: PODRŠKA ZAKONU KOJIM SE UVODI ZABRANA PUŠENJA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA

SARAJEVO, 27. decembra (AA) - Helsinški odbor za ljudska prava podržao je nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda, u kome se nalazi i odredba kojom se uvodi potpuna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima koji je usvojila Vlada Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

Navode, da se BiH nalazi među 13 zemalja svijeta  po količini konzumiranih cigareta po glavi stanovnika na godišnjem nivou, te da je broj oboljenja uzrokovanih direktnom upotrebom i izloženosti duhanskom dimu, svake godine, sve veći.

Izloženost duhanskom dimu direktno je, navode, ugrožavanje osnovnih ljudskih prava.

Istovremeno u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima naglašeno je da svi imaju pravo na zdravo životno okruženje koje je adekvatno za zdravlje i blagostanje pojedinca i njegove porodice. A, Bosna i Hercegovina je još 2009. godine potpisala Okvirnu konvenciju o kontroli duhana i time se obavezala da će zaštiti ljudsko pravo na zdravlje od opasnosti koju predstavlja duhanski dim, kao i da će poboljšati život svojih građana i građanki.

"Da bi naša zemlja postala pozitivan primjer pozitivne prakse i pokazala kako se stvari u našem društvu mogu promijeniti na bolje, potrebno je da svi građani ovome pristupe kao problemu od životne važnosti. Netačna je i proizvoljna tvrdnja nekih da će potpuna zabrana donijeti  negativne ekonomske efekte na poslovanje ugostitelja. Svjetska iskustva su upravo pokazala da je promet ugostiteljskih objekata porastao nakon potpune zabrane. Uvjereni smo da će ovaj zakon vrlo brzo biti usvojen i, što je još važnije, da će u praksi biti striktno sprovođen", ističu iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING