HAPŠENJE GENERALA: NA POZIV TUŽILAŠTVA DREKOVIĆ BI SE BEZ SUMNJE ODAZVAO

- Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu jutros su u Sarajevu uhapsili generala Ramiza Drekovića. Uhapšen je u svom stanu u Sarajevu po nalogu Tužilaštva BiH, a pod sumnjom da je počinio ratni zločin na širem području općine Konjic. Drekovićevi advokati hapšenje vide kao nelegalno, a boračka udruženja i saborci negoduju zbog načina hapšenja. Ističu radi se o izjednačavanju žrtve i agresora

  • AUTOR: rtvusk
  • 05.12.2018 - 19:24
  • 256

SARAJEVO, 5. decembra - Iz Tužilaštva je saopćeno da generala Ramiza Drekovića terete da je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu zapovijed artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

Njegovi saborci tvrde da se radi o čovjeku koji je dokazao svoju vojničku čast. Drekovićevi advokati, Kadrija Kolić i Mirsad Crnovršanin hapšenje vide kao nezakonito. Tužilaštvo im je kao razlog hapšenja navelo opasnost od bjega u Srbiju, što oni smatraju nemogućim, te da tamo nije boravio od 90-tih godina.

Isto mišljenje vlada i u brojnim boračkim organizacijama. Danas su udruženja sa područja USK zajedno sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti organizirali konferenciju za medije u sali skupštine u Bihaću. Cilj je bio da daju podršku njemu kao čovjeku, zatim oficiru, te njegovoj porodici. Izrazili su nezadovoljstvo načinom lišavanja slobode. Ističu da nije potrebno da jednog borca A RBIH  privode specijalne jedinice, jer će se oni uvijek odazvati pozivu Tužilaštva.

Pitali smo i sugrađane šta misle o hapšenju Drekovića. Većina smatra da se radi o čovjeku koji je časno branio BiH zajedno sa svojim saborcima. Inače, general Ramiz Dreković saslušan je u Tužilaštvu BiH prilikom čega je u potpunosti negirao navode koji mu se stavljaju na teret.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING