HAAG: ODBIJEN MLADIĆEV ZAHTJEV ZA KAŽNJAVANJE MEDICINSKOG OSOBLJA

- Mladićeva odbrana tražila je pokretanje postupka protiv doktora Paulusa Falkea, šefa medicinskog osoblja pritvorske jedinice i ostalog medicinskog osoblja, navodeći da su oni krivi za pogoršanje zdravstvenog stanja Mladića

  • AUTOR: bhrt
  • 16.05.2018 - 15:01
  • 318

HAAG, 16. maja - Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića da protiv medicinskog osoblja u haškoj pritvorskoj jedinici bude pokrenut postupak za nepoštivanje suda.

“S obzirom da podnesci Mladićeve odbrane kojima se izražava nezadovoljstvo medicinskom njegom u pritvorskoj jedinici ne pokazuju da je medicinsko osoblje svjesno i namjerno ometalo pravdu, zaključujem da Mladićeva odbrana nije pokazala da postoji sumnja da su krivi za nepoštivanje suda”, piše u odluci predsjednika MMKS-a Theodora Merona.

Mladićeva odbrana tražila je pokretanje postupka protiv doktora Paulusa Falkea, šefa medicinskog osoblja pritvorske jedinice i ostalog medicinskog osoblja, navodeći da su oni krivi za pogoršanje zdravstvenog stanja Mladića.

Njegovi advokati su u više navrata tražili odgađanje presude, kažnjavanje ljekara te puštanje Mladića na slobodu, insistirajući na tome da mu je zdravstveno stanje pogoršano, da ne dobiva adekvatnu njegu u pritvoru i da mu je potrebna hospitalizacija, javlja BIRN BiH.

Tribunal je Mladića u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih opština.

Žalbe na tu presudu najavili su i odbrana i haški tužioci.

Ratko Mladić je u pritvoru u Haagu od kraja maja 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING