GRANT SREDSTVA I TEŠKO DOSTIŽNI KRITERIJI: OBRTNICI I VLAST U PROCESU OČUVANJA STARIH I TRADICIONALNIH ZANATA

- Vlada USK je tokom posljednjeg zasjedanja sa 180.000 KM podržala novoosnovane subjekte male privrede i obrte te preduzeća i poduzetnike u ovoj oblasti. Dva mjeseca ranije, obrtnici, uglavnom oni koji se bave starim i tradicionalnim zanatima imali su priliku aplicirati na sredstva federalnog resornog ministarstva. U Obrtničkoj komori USK-a nisu zadovoljni visinom sredstava te kriterijima kojim se Federalno ministarstvo obrta vodilo pri odabiru najboljih kandidata...

  • AUTOR: rtvusk
  • 12.08.2019 - 17:41
  • 205

USK, 12. augusta - Mladi ljudi koji su tek pokrenuli obrte nisu mogli aplicirati na grant sredstva koja je dodjeljivalo Federalno ministarstvo obrta. Dok su Javnim pozivom mala i srednja preduzeća na raspolaganju imala 4,5 miliona, obrti su podržani sa tek 600.000 maraka. Interes je unatoč tome bio ogroman, a tek trećina zanatlija s područja USK-a uspjela je zadovoljiti kriterije.

Uglavnom se radilo o projektima koje su konkurisali obrtnici koji se bave starim i tradicionalnim zanatima. Zbog uvjeta, prije svega finansijske prirode, mali je broj onih koji su mogli zadovoljiti kriterije. Kako između ostalog objašnjava Enes Arapović, inače predsjednik Obrtničke komore USK, ministarstvo je dodjeljivalo maksimalno 4 hiljade maraka. Primjerom kazano, ukoliko je projekt vrijednosti 40 hiljada maraka, obrtnik bi trebao obezbijediti 36 hiljada što je 90% učešća u projektu, a što samo za sebe govori kao kriterij.

Za stanje u obrtništvu, koje danas nije nimalo svijetlo, ovakva situacija je i više nego paradoksalna. Zbog toga zanatlije sve više gube volje konkurisati na ovakvu vrstu javnih poziva, posežući za radom na crno ili odjavom obrta. S tim u vezi, upravo godišnje u prosjeku s radom prestane oko 2.000 obrta što dovoljno oslikava ambijent u kojem rade.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING