GRADSKA GALERIJA: RESTROSPEKTIVA DJELA ŠEMSE GAVRANKAPETANOVIĆ

- Djela donose klasične oblike ulja na platnu i crteža, ali i radove u kombiniranoj tehnici koji su nastali kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja ove umjetnice

  • AUTOR: rtvusk
  • 17.03.2017 - 13:11
  • 643

BIHAĆ, 17. marta - U Gradskoj galeriji sinoć je otvorena retrospektivna izložba sarajevske umjetnice Šemse Gavrankapetanović. Izložba je ostvarena u saradnji sa Umjetničkom galerijom BiH povodom obilježavanja 70 godina njenog osnivanja.

Retrospektivnom izložbom, kojom je predstavljena Šemsa Gavrankapetanović, rođena Sarajka, daje se presjek svih  njenih stvaralačkih faza. Djela donose klasične oblike ulja na platnu i crteža, ali i radove u kombiniranoj tehnici koji su nastali kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja ove umjetnice.

Direktor Gradske galerije Adnan Dupanović kaže da im je zadovoljstvo bihaćkoj javnosti ponuditi djela ove umjetnice

Šemsa Gavrankapetanović rođena je u Sarajevu 1945. godine. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Beogradu 1968. godine u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića, gdje je također završila i postdiplomski studij u klasi prof. Stojana Ćelića. Od 1972.godine do 1992. godine radila je kao kustos zbirke umjetničkih djela u Saveznom izvršnom vijeću. Živi i radi u Beogradu i Herceg Novom.

Direktor Dupanović naglašava važnost saradnje bihaćke i Umjetničke galerije BIH naročito u vrijeme kada su kulturna dešavanja svedena na minimum uglavnom zbog finansija.

Izložba će biti otvorena do 30.marta.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING