GRADOVI I OPĆINE SPAŠAVAJU POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE

- Što se tiče kantonalnih poticaja, u Ministarstvu poljoprivrede na kraju godine izvršena je preraspodjela sredstava: malinari i pčelari će dobiti sredstva koja nisu potrošena za laboratorijske pretrage za mlijeko, te tov junadi

Malinari i pčelari će dobiti višak sredstava iz drugih djelatnosti
  • AUTOR: rtvusk
  • 22.12.2018 - 14:11
  • 213

BOSANSKA KRUPA/ CAZIN, 22. decembra - Pored Kantona i gradovi i općine tokom godine, shodno planiranom budžetu, potpomogli su poljoprivrednu proizvodnju, te time proizvođačima u situaciji nesigurnog otkupa pojednih kultura i kašnjenja federalnih poticaja olakšali rad.

U općini Bosanska Krupa planiranom ovogodišnjem budžetu dodana su i nerealizirana sredstva od prošle godine, čime su pomogli proizvođače.

Bosanska Krupa kao i druge sredine bilježi odlazak stanovništva, a time i gašenje poljoprivrednih gazdinstava zbog manjka radne snage i neisplativosti pojednih vrsta proizvodnje. Općina ipak u skladu sa svojim mogućnostima podržava poljoprivrednike, te se planirana sredstava svake godine povećaju.

Prateći situaciju pomažu ugrožene proizvodnje poput malinara kojima su u 2017. godini isplatili 100.000 maraka. U godini pri kraju novčani poticaji išli su za proizvođače kornišona, vlasnike plastenika ali i ostale poljoprivrednike, kaže Armin Halitović, načelnik Općine.

Grad Cazin sa većim budžetom ipak je u poziciji da izdvoji značajanija sredstva. Rezultati su vidljivi i po tome što su s 11 miliona litara mlijeka, koje se proizvede u ovoj općini, u samom vrhu u FBIH.

Iako se manje farme gase, a uzgoj malina u najvećoj mjeri napušta, broj registriranih gazdinstava raste i trenutno ih je  skoro 3200.

Za one koji su nastavili rad općina je izdvojila 10 feninga po kg maline, a 140 maraka po dunumu za proizvodnju povrća na otvorenom. Ukupno je to u ovoj godini iznosilo 400.000 maraka.

Što se tiče kantonalnih poticaja, u Ministarstvu poljoprivrede na kraju godine izvršena je preraspodjela sredstava. Malinari i pčelari tako će dobiti sredstava koja nisu potrošena za laboratorijske pretrage za mlijeko, te tov junadi.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING