GRADONAČELNIK FAZLIĆ PRIMIO GENERALNOG KONZULA RH U BIH ZLATKA KRAMARIĆA

- Problem migranata potrebno rješavati zajednički, na nivou dvije države, ali i uz pomoć Evropske unije

  • AUTOR: rtvusk
  • 15.05.2018 - 15:56
  • 433

BIHAĆ, 15. maja -  Generalni konzul Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, sa sjedištem u Banja Luci, Zlatko Kramarić, sastao se danas u Bihaću sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem. Razgovaralo se o sve većem broju migranata  koji svakodnevno pristižu na područje grada, odakle ilegalno pokušavaju preći granicu sa susjednom Hrvatskom. Složili su se da je ovaj problem potrebno rješavati zajednički, na nivou dvije države, ali i uz pomoć Evropske unije.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić upoznao je generalnog konzula Republike Hrvatske sa dosadašnjim aktivnostima koje je Grad poduzeo kako bi problem migranata stavio pod kontrolu u onoj mjeri, koliko to zakon dozvoljava lokalnim vlastima.

Međutim, situacija se iz dana u dan usložnjava. Migranata je sve više, javljaju se sigurnosni problemi, odnosno incidenti čiji su upravo oni akteri, ali i mogućnost širenja svraba, koji se pojavio među njima. Stoga Fazlić očekuje da se nadležne državne institucije, zajedno sa Republikom Hrvatskom i zemljama Evropske unije, uključe u rješavanje ovog problema.

Konzul Kramarić istakao je da će o aktivnostima Grada Bihaća na zbrinjavanju migranata informisati nadležne u Sarajevu i Zagrebu, izrazivši nadu da će i ovaj problem, s kojim se susreću Bosna i Hercegovina i Hrvatska biti riješen u zajedničkoj koordinaciji svih institucija i podršku zemalja Evropske unije i međunarodnih organizacija.

Jedno je sigurno, zajednički odgovor treba uslijediti što prije i biti popraćen konkretnim djelima, a ne samo deklarativno usvajanjem određenih strategija i planova.

VIDEO: O migrantima,  ZLATKO KRAMARIĆ, generalni konzul RH u BiH

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING