GRAĐEVINSKA OPERATIVA PRED JOŠ JEDNOM SEZONOM: NAJAVLJENI PROJEKTI DAJU POZITIVNE PREDZNAKE

- U ovoj godini očekuje se povećanje obima građevinskih radova kako na domaćem tako i na ino-tržištima. Posla ima, ali nedostaje radnika

  • AUTOR: TVSA, rtvusk,
  • 17.03.2019 - 17:05
  • 157

SARAJEVO, 17. marta - Početkom gradnje novih dionica koridora 5c u ovoj godini, formiran je Fond za brze ceste. U njemu je već deponovan novac i njihov utrošak više ne zavisi od budžeta.

Najavljenim projektima obradovani su domaći građevinari koji sada traže ubrzanje tenderske procedure i za koridor i brze ceste. Angažmanom na tim radovima, tvrde, bh. građevinarstvo bi izašlo iz stagnacije.

Da će posla biti, uvjereni su i u Sindikatu građevinarstva. No, plaše se da će realizacija projekata doći u pitanje zbog odlaska kvalifikovane građevinske radne snage. Samo preko nadležnog ministarstva, u prošloj godini u Sloveniju je otišlo 13.600 radnika, od toga 70% su bili građevinci. U podsticanju upisa na građevinska zanatska zanimanja, te  povećanju plata, vidi se rješenje ovog problema. Međutim, kažu sindikalci i privrednici, treba razmišljati i o uvozu radne snage.

A dio domaće radne snage iz građevinarstva odlazi s firmama u inostranstvo. Kada je riječ o realizaciji poslova u Njemačkoj,  problem je  što  se na radne vize čeka i po 3 mjeseca. Prema međudržavnom sporazumu za detašmane, obezbijeđeno je 2.000 viza godišnje, međutim u Ambasadi Njemačke u BiH, već dvije godine, ovi radnici imaju status kao i oni koji sami traže posao.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING