INFO

 • KO SE PROTIVI USPOSTAVI REGISTRA PEDOFILA U FBIH?
 • KORONAVIRUS DOŠAO U EVROPU: U FRANCUSKOJ DVIJE ZARAŽENE OSOBE
 • POTVRĐENO DA JE I DRUGI PREMINULI U ZENIČKOJ BOLNICI BIO ZARAŽEN VIRUSOM H1N1
 • SA STRAHOM U GODINI ŠTAKORA: ZBOG KORONAVIRUSA KINA OGRANIČILA KRETANJE 56 MILIONA LJUDI
 • PREDSJEDNIK ERDOGAN STIGAO U GRAD ELAZIG POGOĐEN ZEMLJOTRESOM
 • SANSKI MOST: ORGANIZIRANA ISHRANA DIVLJIH ŽIVOTINJA U PERIODU LOVOSTAJA
 • CAZIN: U POSLOVNOJ ZONI RATKOVAC NJEMAČKI INVESTITOR NAŠAO POVOLJAN POSLOVNI AMBIJENT ZA TVORNICU
 • USK: EGZISTENCIJALNO UGROŽENI DEMOBILISANI BORCI STAROSTI ISPOD 57 GODINA
 • MALEZIJA: TROJE KINESKIH TURISTA ZARAŽENI KORONA VIRUSOM
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI OBLAČNO VRIJEME SA PADAVINAMA
 • OBILJEŽAVANJE 78. GODIŠNJICE IGMANSKOG MARŠA: ANTIFAŠIZAM NIJE ISKORIJENJEN
 • BOSANSKI PETROVAC: FESTIVAL SA MISIJOM ODRŽIVOSTI RURALNIH PODRUČJA

GRAĐANI BIH ZA ANTIDEPRESIVE GODIŠNJE DAJU MILIONE MARAKA

- Mentalne bolesti, posebno depresija, mogle bi postati broj jedan na ljestvici bolesti, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije. U našoj zemlji, u protekle tri godine građani su za antidepresive izdvojili više od 26 miliona maraka.Istraživali smo šta građane najviše tjera da posegnu za tom vrstom lijekova, nekada i bez recepta

GRAĐANI BIH ZA ANTIDEPRESIVE GODIŠNJE DAJU MILIONE MARAKA

SARAJEVO, 7. septembra - Posljednji podaci Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH pokazuju da se upotreba antidepresiva povećala. Mišljenja građana o korištenju ovakvih tableta su podijeljena. Podaci pokazuju da su građani u protekle tri godine za ovu vrstu lijekova, prema finansijskom iznosu, dali više od 26 miliona maraka.

Ti lijekovi su u skupnini Rx što znači da se ne bi smjeli izdavati bez liječničkog recepta. Na teritoriji Bosne i Hercegovine najčeešće propisivani su inhibitori preuzimanja serotonina jer, kao što znate, serotonin je hormon koji je odgovoran za ljudsko raspoloženje”, kaže predsjednica Komore magistara farmacije FBiH Zahida Binakaj.

Ove vrste lijekova se propisuju, jer imaju najbolje terapijske ishode i mali je broj neželjenih efekata, smatraju farmaceuti. S druge strane, to ne znači da ljudi trebaju odmah pribjegavati lijeku ukoliko su u depresiji ili se susreću sa anksioznošću, smatraju psiholozi.

Nekako najlakši i najbrži mehanizam je uzimanje farmako treapije, međutim imam utisak da sve više imamo tako jednostavan pristup i depresiji i anksioznosti da čovjek, čim se nađe u stanju neke tuge i neke uznemirenosti, po automatizmu, sami sebi i jedni drugima dajemo dijagnoze”, smatra psiholog Irena Spasojević.

Antidepresivima se, sve više, liječe i u Srbiji. Tamo se godišnje proda oko 5,5 miliona kutija antidepresiva.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), do 2020. godine depresija bi mogla dospjeti na listu vodećih bolesti, što bi značilo da će u narednih 10 godina četvrtina stanovnika na planeti bolovati od nekog mentalnog oboljenja.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING