INFO

  • POZNAT DATUM MILANOVIĆEVE INAUGURACIJE
  • USK: U 2020. GODINI VEĆA IZDVAJANJA ZA SPORTSKE KLUBOVE I USPJEŠNE SPORTISTE
  • KOLEKTIVNI UGOVOR POTPISALA I VLADA USK
  • OLUJA STIŽE U AUSTRALIJU, OPASNOST OD POPLAVA JER ZEMLJA NE UPIJA VODU
  • VARŠAVA: IMPRESIVNA IZLOŽBA SASTAVLJENA OD VIŠE MILIONA LEGO KOCKICA
  • SEDMICU VOLONTIRANJA BIHAĆKI SREDNJOŠKOLCI PROVELI U RTV USK
  • VRIJEME SUTRA: SLIČNO DANAŠNJEM

GODIŠNJICE SLAVNE: BITKA U KOJOJ JE SRUŠEN JUŽNI MOSTOBRAN ĆOJLUK

- Tih julskih dana, 10. i 11. ratne 1995. godine vodila se bitka svih bitaka 511. Slavne brdske brigade. Šesnaest sati trajala je borba za konačno slamanje mostobrana Ćojluk. Dvadeset četvrta godišnjica bitke na Ćojluku i velike pobjede boraca i starješina 511. Slavne brigade i ove se godine obilježava na prigodan način - memorijalnim, sportskim i vjerskim programom

GODIŠNJICE SLAVNE: BITKA U KOJOJ JE SRUŠEN JUŽNI MOSTOBRAN ĆOJLUK

BOSANSKA KRUPA, 10. jula - Tog dana su borci i starješine 511. Slavne predvođeni komandantom generalom Mirsadom Sedićem poslije više od sedam mjeseci krvavih borbi uspjeli srušiti južni mostobran „Ćojluk“ i za sva vremena protjerati agresore sa lijeve obale Une.

Prema kasnije zapljenjenim dokumentima moglo se saznati da je samo nekoliko dana kasnije, tačnije po završetku operacija u Srebrenici, pravcem peko Ćojluka planirana velika agresorska ofanziva koja bi za cilj imala pokoravanje tadašnjeg bihaćkog okruga i najvjerovatnije zločin i genocid poput onog u Srebrenici. U toj odlučnoj bitci za samo nekoliko sati poginulo je 11 pripadnika 511. Slavne, a 2 su nestala i kasnije razmijenjena. Gubici agresora bili su višestruko veći a zapljenjena je i velika količina materijalno tehničkih sredstava koja su ubrzo stavljena u funkciju u slamanju agresorske ofanzive „Spržena zemlja“.

Sinoć su ovim povodom na igralištu „Idrinovac“ odigrane finalne utakmice Memorijalnog malonogometnog turnira „Ćojluk 2019“, a danas su delegacije, predstavnici vlasti, porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi, vladine i nevladine organizacije, građani, obišli Centralno spomen-obilježje, kako bi položili cvijeće i odali počast šehidima i poginulim borcima. Potom su se stazama 511. Slavne bbr. Uputili na Ćojluk gdje je održan prigodan program. Sutra će se pred duše šehida 511. Slavne 5. korpusa Armije RBiH na šehitlucima u Pištalinama proučiti tevhid,  a predvečer će od Kapetanovog jezera do Drvenog mosta biti upriličen memorijalni spust u lađama, čamcima i kajacima. Građani će u znak sjećanja na žrtve proučiti Fatihu i spustiti cvijeće u Unu sa mosta u Bosanskoj Krupi.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING