GENERALNI ŠTRAJK LJEKARA U USK ULAZI U TREĆU SEDMICU

- Dogovor Sindikata i Vlade još se ne nazire, zbog čega su u Sindkatu odlučili pooštriti mjere štrajka organizirajući protesnu šetnju

  • AUTOR: rtvusk
  • 04.03.2019 - 16:10
  • 485

BIHAĆ, 04. marta - U 10 sati okupili su se ispred Kantonalne  bolnice  a potom se  u koloni uputili  u grad. Protesnom šetnjom ljekari iz zdravstvenih javnih ustanova u USK-a,   iskazali su nezadovoljstvo, što se ni nakon dvije sedmice, koliko traje generalni štrajk ljekara, ne nazire njegov kraj.

Postojeći Kolektivni ugovor za ljekare osigurao im je, između ostalog, veća primanja. No,  izostala je njegova primjena u dijelu dogovora  o drugom povećanju plaće, što je i glavni razlog štrajka.

Najbolji student  svoje generacije i odnedavno ljekar Kantonalne bolnice,  Mirza Babić  ne želi napustiti svoju zemlju, već se posvetiti liječenju svojih sugrađana. No, svjestan  ukupnih prilika u javnom zdravstvu  ne isključuje tu mogućnost, zbog čega se  pridružio  starijim kolegama u protesnoj šetnji.

Zbog generalnog štrajka bolnice i domovi zdravlja ne primaju pacijente, osim zdravstveno  najugroženije. Mišljenja građana o tome su podjeljena. Za Omera Mašića, nema dileme, zahtjevi ljekara su opravdani, zbog  čega je danas došao dati  im podršku.

Ljekari su se danas nakratko zadržali ispred upravne  zgrade  ZZO, glavnog finansijera javnog zdravstva u  USK.

Ipak, glavnom  adresom  za rješavanje svojih zahtjeva, ali i ukupnih prilka  u zdravstvu, ljekari smatraju resorno ministarstvo koje je ujedno  bilo i   krajnje odredište   protesne šetnje. Ministricu Nerminu Ćemalović nisu pronašli, ali su joj ostavili bijele mantile, kao upozorenje, da ukoliko se nastavi sa ovakvim odnosom prema ljudima u bijelom, kanton će ostati bez ljekara.

A uz doktore, najveću žrtvu  neuređenog sistema podnose upravo pacijenti. Oni s nešto boljim primanjima  svoje zdravstvene probleme rješavaju posjetom privatnim zdavstvenim ustanovama dok svi ostali , od penzionera do socijalno ugroženih,  čekaju  završetak cijele ove priče.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING