GENERAL RAMIZ DREKOVIĆ: STARJEŠINA OD ČASNOG FORMATA

- Da se radi o čovjeku koji je školovan oficir, ali i patriotski orijentiranoj ličnosti koja je doživjela i branila bez sumnje BiH kao svoju domovinu, opće je poznata činjenica o Ramizu Drekoviću, ali ne samo to

  • AUTOR: rtvusk
  • 05.12.2018 - 19:38
  • 268

BIHAĆ, 5. decembra - General Armije Republike BiH Ramiz Dreković rođen je 10. maja 1956. godine u mjestu Vesenići, Opština Tutin. Vojnu akademiju, nakon prve dvije godine u Beogradu, završio je u Banja Luci 1980. godine.

Službu u bivšoj JNA napustio je na lični zahtjev  1991. godine i došao u Bihać gdje se aktivno uključuje u pripremu otpora  nadolazećoj agresiji na našu zemlju. Od početka patriotskog angažmana, te tokom agresije na BiH, obavljao je dužnosti inspektora za pripreme odbrane u Centru službi sigurnosti Bihać, komandanta općinskog štaba TO Bihać, komandanta Unsko-sanske operativne grupe, komandanta Petog korpusa A RBiH, zatim komandanta Četvrtog korpusa A RBiH, te načelnika Uprave za politička pitanja Generalštaba A RBiH.

U pripremama za odbranu od agresije na području Bihaćkog okruga, general Dreković je dao nesebičan doprinos. Ima bitnu ulogu u formiranju jedinica za specijalna dejstva, izviđačko-diverzantskih vodova, Unsko-sanske operativne grupe, te nešto kasnije brigada i drugih sastavnih dijelova 5. korpusa Armije Republike BiH, kao snažno organiziranog odgovora na agresorske planove.

Ratne 1992. a zatim i 1993. godine, general Dreković je pružio nemjerljiv doprinos u pogledu odbrambenih dejstava tokom juna 1992. godine, a posebno u prvoj izvojevanoj pobjedi u rejonu Bugara, zatim pobjedi nad  agresorom na liniji Golubić – Orljani - Čekrlije kada su zaplijenjeni prvi tenk i borbeno oklopno vozilo „praga“. Nezaobilazna mjesta zauzele su legendarne akcije od akcije Plamen 2 do Munje 93 i pobjede u borbama za Bosansku Bojnu i Hasin vrh kojim je potvrđeno opredjeljenje koje je dovelo do oslobodilačkog puta 5. korpusa.

Poseban period u životu i dužnosti Komandanta 5. korpusa A RBiH, general Dreković je imao u vremenu stvaranja tzv. AP ZB.  Bez obzira na sve pokušaje Fikreta Abdića, general Dreković branio je bez kompromisa Ustav Republike BiH, sistem rukovođenja i komandovanja u okvirima Armije Republike BiH, sve do momenta kada je, po odluci Štaba Vrhovne komande, razriješen dužnosti komandanta 5. korpusa, a na njegovo mjesto imenovan general Atif Dudaković.

Po okončanju agresije,general Dreković u Vojsci Federacije BiH obavlja dužnosti zamjenika komandanta Komande obuke i doktrine, te nešto kasnije dužnosti zamjenika načelnika Štaba  Zajedničke Komande Vojske Federacije BiH. U čin brigadnog generala proizveden je 14. decembra  ratne 1993. godine, a u čin divizijskog generala unaprijeđen je 15. aprila 1997. godine.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING