INFO

  • ČAVARA: TEŠKO ĆE SE STEĆI UVJETI ZA ODRŽAVANJE LOKALNIH IZBORA
  • KRIZNI ŠTAB ZA PRAĆENJE KORONAVIRUSA - PRESJEK TRENUTNOG STANJA U UNSKO – SANSKOM KANTONU
  • HRVATSKA NA KORAK DO GRADNJE ODLAGALIŠTA NUKLEARNOG OTPADA
  • U BANJOJ LUCI U PETAK UJUTRO OPĆA ZABRANA KRETANJA ZA MLAĐE OD 65 GODINA
  • IZ BIHAĆA ZA SARAJEVO POSLANA NOVA 34 UZORKA
  • MMF ZA BIH SPREMIO 165 MILIONA EURA, PRIORITET ZDRAVSTVO I EKONOMIJA
  • PRIVREMENO ZATVARANJE POGRANIČNIH PRIJELAZA IZMEĐU HRVATSKE I BOSNE I HERCEGOVINE
  • VRIJEME DANAS: PRETEŽNO OBLAČNO, NA PODRUČJU KRAJINE SUNČANO
  • ZBOG KORONAVIRUSA U AUSTRIJI 200 HILJADA LJUDI OSTALO BEZ POSLA
  • POČELA GRADNJA GRANIČNOG PRIJELAZA SA SRBIJOM KOD BRATUNCA

GENERAL ĆUSKIĆ OSLOBOĐEN OPTUŽBI ZA TRAGEDIJU U VOJNOM SKLADIŠTU 1998. GODINE

- Riječ je o sudskom procesu dugom skoro devet godina, jer je optužnica protiv Ćuskića podignuta 11. juna 2009. godine

GENERAL ĆUSKIĆ OSLOBOĐEN OPTUŽBI ZA TRAGEDIJU U VOJNOM SKLADIŠTU 1998. GODINE

BIHAĆ, 5. juna - Kantonalni sud u Bihaću pravomoćno je oslobodio optužbi Fikreta Ćuskića, penzionisanog brigadnog generala Armije RBiH, odgovornosti za tragediju iz 1998. godine u kojoj su u eksploziji vojnog skladišta u Vrelu kod Cazina smrtno stradala trojica, a teže i lakše povrijeđeno ukupno 16 vojnika Petog korpusa Armije RBiH.

Riječ je o sudskom procesu dugom skoro devet godina, jer je optužnica protiv Ćuskića podignuta 11. juna 2009. Pored Ćuskića odgovornosti su oslobođeni i Šefik Veladžić, bivši ministar za boračka pitanja USK, te tadašnja vojna lica Senad Kauković i Refik Kajtezović. Oni su se teretili za krivično djelo nepoduzimanje mjera zaštite vojne jedinice. Prema optužnici, Ćuskić se teretio da je 23. jula 1998. kao komandant Petog korpusa naredio izmještanje komandi i materijalno-tehničkih sredstava s lokacije Varoška Rijeka, “iako je kako se navodi, bio svjestan da skladišta nisu kvalitetno zaštićena” te nije poduzeo mjere za čuvanje života i zdravlja ljudi. Navode je u konačnici osporio Kantonalni sud u Bihaću.

Ćuskić je u ovom predmetu dva puta bio oslobođen optužbi, ali je Sud u Cazinu ukidao presudu i sve vraćao na početak. General Ćuskić smatra da se radilo o različitom tumačenju Federalnog krivičnog zakona.

Vidno potrešen devetogodišnjim dokazivanjem nevinosti, general Ćuskić žali zbog izgubljenih života i povrijeđenih ljudi, tvrdeći da je časno i profesionalno radio svoj posao. Uvjerio se kaže da je do pravde moguće doći, ali ga boli spoznaja, da su svjedoci Tužilaštva bili njegovi stručni saradnici, koji se nisu sjećali vlastitih naredbi i potpisa, a  bili su odgovorni za planiranje i pripremu izvođenja operacije izmještanja komandnih mjesta.

 

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING