GDJE ME NAĐE: VAŽNO JE KOLIKO PUTA IDETE NA ODMOR - TRAJANJE ODMORA MANJE JE VAŽNO

- Na zdravlje i blagostanje ne utječe toliko samo trajanje odmora, koliko je važno da često idete na odmor. Godišnji odmori počinju se planirati u rano proljeće - a glavno je pitanje koliko dugo ćete biti tamo, no izgleda da bi se umjesto toga trebali zapitati koliko ćete puta ići na odmor

  • AUTOR: metro, rtvusk,
  • 02.03.2019 - 08:53
  • 194

SVIJET, 2. marta - Naime, prema istraživanjima koja su objavljena u časopisu "Studije o sreći", postoji savršeno trajanje godišnjeg odmora koje ima maksimalno blagotvoran učinak na vaše zdravlje.

Istraživači s jednog nizozemskog sveučilišta kažu odmor treba trajati osam dana. Međutim, postoji i jedna zanimljiva stvar o učestalosti godišnjih odmora.

Eksperimentom u kojemu su sudjelovale 54 osobe utvrđeno je da se zdravlje i blagostanje povećavaju tokom odmora i da osmog dana dolaze do vrhunca. Međutim, u roku od sedam dana od povratka na posao, vraćaju se početni nivo.

Autori studije zaključili su kako je pozitivni učinak ljetnog godišnjeg odmora kratkotrajan, ali da je samo iskustvo odmora, odnosno opuštanje, važno za snagu koja nam je potrebna nakon što pozitivni učinci odmora prođu.

Koliko dugo onda treba trajati odmor?

"Česti odmori mogu biti važni za očuvanje zdravlja i blagostanja", zaključak je studije.

U prijevodu, na zdravlje i blagostanje ne djeluje toliko samo trajanje odmora, koliko je važno da često idete na odmor, makar i kratko. 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING