FOTONAPONSKA ELEKTRANA U KRNJEUŠI: PROIZVODNJA ENERGIJE IZ SAMOOBNOVLJIVIH I ČISTIH IZVORA

- Investicija solarne elektrane vrijedna preko 700.000 maraka a godišnje će proizvoditi 219 megavat sati električne energije koju će otkupljivati Elektroprivreda BIH

  • AUTOR: rtvusk
  • 02.07.2019 - 18:46
  • 1241

USK, 2. jula - Na 1600 kvadratnih metara, izmedju dijela obrađenih površina u selu Krnjeuša instalirano je 1200 solarnih ploča te trafo stanica.

Investicija solarne elektrane vrijedna preko 700.000 maraka a godišnje će proizvoditi 219 megavat sati električne energije koju će otkupljivati Elektroprivreda BiH. S 1800 sunčanih sati koje godišnje Bosanski Petrovac ima, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora sasvim je logična i ima svoju ekonomsku opravdanost. Prepoznali su to u Vladi USK koja i kroz izmjene Zakona o koncesijama želi omoguciti potencijalnim investitorima lakši pristup za veća ulaganja.

Prema riječima ministra privrede USK Nijaz Kadirića, ovo je prilika za sve lokalne samouprave na prostoru USK koje imaju zemljišne lokacije ili nekvalitetna poljoprivredna zemljišta za uključenje u ovaj proces. USK ima dovoljan broj sunčanih dana, a investitori se opravdano mogu nadati koristima od ulaganja u proizvodnju energije iz samoobnovljivih izvora.

Zastupnik u Skupštini USK Nisvet Jusić smatra da se ovaj kanton može i treba, zajedno sa turizmom brendirati kao zeleni kanton, u čemu proizvodnja čiste energije daje prepoznatljivost jednom ovakvom prostoru. Tu su, kako cijeni, i sredstva iz EU fondova do kojih se može doći za ovakve projekte.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING