FIFA: SAD, KANADA I MEKSIKO DOMAĆINI SP-A 2026. GODINE

- Kongres FIFA-e u Moskvi počeo je minutom šutnje za nedavnog preminulog predsjednika Fudbalskog saveza Kosova Fadila Vokrrija

  • AUTOR: Anadolu Agency
  • 13.06.2018 - 14:11
  • 262

MOSKVA, 13. juna  - Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2026. godine će se održati u tri zemlje, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Kanadi i Meksiku.

Redovni 68. kongres Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) održan je danas u Moskvi.

Kongres u Moskvi počeo je minutom šutnje za nedavnog preminulog predsjednika Fudbalskog saveza Kosova Fadila Vokrrija. 
Učesnicima se obratio i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je istakao da je predstojeće Svjetsko prvenstvo prilika i za zbližavanje ljudi i kultura.

Rukovodstvo FIFA-e i čelnici fudbalskih saveza svih članica te organizacije okupili su se u Expocentru i glasanjem izabrali domaćina Svjetskog prvenstva koje će se igrati 2026. godine.

U najužem izboru bili su Maroko i zajednička kandidatura SAD-a, Kanade i Meksika, a sa 134 osvojena glasa, od ukupno 200, tri američke zemlje su dobile utrku.

Bit će to prvi Mundijal na kojem će nastupiti 48 reprezentacija, a ne 32 kao što je slučaj na SP-u koje sutra počinje u Rusiji i onom koje će se za četiri godine održati u Kataru.

Od ukupno 80 mečeva na Mundijalu 2026. godine, čak 60 će se igrati na tlu SAD-a, dok će Kanada i Meksiko biti domaćini po deset utakmica.

Prvenstvo će se igrati na ukupno 17 stadiona. 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING