FIFA-IN I UEFA-IN PARTNER OSUDIO ZVIŽDANJE HIMNI BIH I FAŠISTIČKO SKANDIRANJE U ŠIROKOM BRIJEGU

- Kao nacija, Bosna i Hercegovina radi sporo, ali sigurno na zacjeljivanju rana, stoga, ovakvi primjeri pokazivanja mržnje prema bilo kojoj etničkoj skupini, nemaju mjesto u fudbalu i kategorički nemaju mjesto u društvu. Nadamo se da će Fudbalski/Nogometni savez BiH otvoriti istragu i da će odgovorni klubovi preuzeti odgovornost za obrazovanje njihovih navijača, izjavio je izvršni direktor Fare Networka Piara Powar

  • AUTOR: Anadolija
  • 18.05.2017 - 12:47
  • 412

SARAJEVO, 18. maja(AA) - Nakon jučerašnje uzvratne utakmice finala Kupa BiH, koja se igrala na stadionu Pecara u Širokom Brijegu između NK Široki Brijeg i FK Sarajeva, zbog nekorektnog navijačkog ponašanja, zviždanja tokom intoniranja bosanskohercegovačke himne, te fašističkog navijanja “Za dom spremni”, oglasila se Internacionalna mreža za antidiskriminaciju i inkluziju u fudbalu, Fare Network.

U saopćenju je navedeno kako se svako malo može posvjedočiti erupcijama diskriminacije u bitnim fudbalskim utakmicama u Bosni i Hercegovini, koje neminovno truju javni diskurs.

“Kao nacija, Bosna i Hercegovina radi sporo, ali sigurno na zacjeljivanju rana, stoga, ovakvi primjeri pokazivanja mržnje prema bilo kojoj etničkoj skupini, nemaju mjesto u fudbalu i kategorički nemaju mjesto u društvu. Nadamo se da će Fudbalski/Nogometni savez BiH otvoriti istragu i da će odgovorni klubovi preuzeti odgovornost za obrazovanje njihovih navijača. Ovo je samo još jedan od podsjetnika o potrebi za promjenama”, izjavio je izvršni direktor Fare Networka Piara Powar, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizacija Fare Network je institucionalni partner FIFA-e i UEFA-e na polju suzbijanja diskriminacije i promocije inkluzije u fudbalu.

Podsjetimo, sinoć je više stotina navijača Širokog Brijega zviždalo tokom intoniranja himne Bosne i Hercegovine na stadionu ”Pecara” uoči revanš utakmice finala Kupa BiH između fudbalera Širokog Brijega i Sarajeva. Najvatreniji simpatizeri domaćih himnu su popratili i skandiranjem ”Mi, Hrvati”.

Široki Brijeg je nakon izvođenja jedanaesteraca pobijedio Sarajevo i osvojio Kup BiH.

 

 


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING