EVROPA U SKRETANJU UDESNO: PRIPREME ZA EVROPU BEZ NOVIH IZBJEGLICA I MIGRANATA

- Jačanje desnog saveza pred evropske izbore pokazuje jasno namjere ovog bloka, a to je redizajn sadašnje Evrope

  • AUTOR: DW, agencije,
  • 10.01.2019 - 10:15
  • 251

WARŠAVA, 10. januara - Talijanski potpredsjednik vlade Salvini sastaje se sa šefom PiS-a Kaczynskim u Poljskoj. Njih dvojicu povezuje, uz ostalo, vizija Evrope bez izbjeglica...

Susret talijanskog potpredsjednika vlade Mattea Salvinija s predsjednikom poljske stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslawom Kaczynskim jača desne saveze koji već postoje u Evropi. Već godinama glavni ideolog nacionalno-konzervativne poljske stranke Pravo i pravda izražava simpatije prema mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. Obojica se protive primanju migranata u svojim zemljama i govore o navodnoj opasnosti za tradicionalne kršćanske vrijednosti, koja je s tim povezana.

S koalicijskom vladom Lege i pokreta Pet zvijezda u Italiji, koja je na vlasti od proljeća 2018., populističke snage u istočnoj Evropi dobivaju nove saveznike. Prilikom susreta u augustu 2018. u Milanu Matteo Salvini je hvalio mađarskog premijera Viktora Orbana probranim riječima zbog njegovog postavljanja ograde od bodljikave žice na mađarskim granicama prema Srbiji i Hrvatskoj. Za Orbana je vođa Lege "junak i suborac" zato što sprječava migrante da preko Sredozemnog mora dođu u Italiju.

Socijalna agenda desnice

Iz krugova talijanske desne vlade čula se i teza da migranti u Evropu donose bolesti. Ta je tvrdnja za  Jaroslawa Kaczynskog bila tema predizborne kampanje već prije četiri godine. A talijanski premijer Giuseppe Conte je našao zajednički jezik sa svojim češkim kolegom Andrejem Babišem koji svojim sunarodnjacima obećava da neće primati izbjeglice i da će tako "braniti evropsku civilizaciju".

Uz nesnošljivost prema strancima nacionalno orijentirane populiste u Italiji i Poljskoj povezuju i socijalna obećanja. Ta socijalna agenda im je donijela izborne pobjede. U Poljskoj je najvažnije bilo uvođenje mjesečnog dječjeg doplatka. Uz to je smanjena dob za odlazak u mirovinu i uvedeni su državni poticaji za stambeno zbrinjavanje mladih parova. U Varšavi se trenutno raspravlja i o dodatnim potporama za penzionere.

Ti projekti kroz koje građani dobiju više novca mogli su biti provedeni zahvaljujući dobrom gospodarskom stanju. Svojim socijalnim programom PiS preuzima tradicionalne političke teme ionako slabih lijevih stranaka u Poljskoj.

Zajednički protiv EU-a

I talijanska desnica ima socijalnu agendu. U predizbornoj kampanji je najavila uvođenje osnovnog dohotka i sniženje dobi za odlazak u mirovinu, što je vlada htjela provesti povećanjem državnog zaduženja. Ali, kad je Evropska komisija zaprijetila postupkom zbog prevelikog deficita, desni populisti su u decembru 2018. popustili nakon višemjesečnog natezanja.

Protuevropsku retoriku Talijana tokom tog natezanja mediji bliski poljskoj vladi su s odobravanjem komentirali jer je to natezanje sličilo poljskom natezanju s Bruxellesom oko poljske reforme pravosuđa. U oba slučaja se protestiralo protiv "diktata Bruxellesa". Pritom se Poljska pokazala manje popustljivom od Italije jer se sporna reforma pravosuđa u Poljskoj sistematski  provodi - unatoč svim kritikama.

PiS treba uspjehe

Ideološka potpora iz Italije u pravo vrijeme dolazi poljskom PiS-u jer su mu na unutarnjopolitičkom području nužni uspjesi. Nakon korupcijskoga skandala u najvišoj poljskoj financijskoj ustanovi ta je stranka pod pritiskom. Prema medijskim izvještajima šef Odbora za financijski nadzor (KNF) Marek Chrzanowski je jednu banku htio spasiti od propasti, ali je financijski konzultant kojega je on angažirao za to trebao dobiti veliku svotu novca. Šef KNF-a je u međuvremenu podnio ostavku, ali to je bio tek početak najvećeg skandala otkako je PiS na vlasti.

Liberalne novine Gazeta Wyborcza pišu da je KNF u tomu podupirao šef Narodne banke Adam Glapinski. On je blizak sa šefom PiS-a Jaroslawom Kaczynskim pa zahtijeva da članci o tomu budu uklonjeni s Interneta i novinarima prijeti sudskim procesima. Sad i on sam mora objašnjavati zašto su njegovi suradnici dobivali previsoke plaće. Da je jedna službenica zarađivala više od 15.000 eura mjesečno to se ne sviđa ni PiS-u. Ne uklapa se ni u njegov željeni socijalni imidž niti ide uz ime "Pravo i pravda".

Radikali postaju društveno prihvatljivi

Ove 2019. se ne održavaju samo evropski izbori nego i parlamentarni izbori u Poljskoj. PiS je, istina, još uvijek po ispitivanjima javnog mnijenja u prednosti, ali i tu stranku sve više zabrinjava kako ju birači doživljavaju, a htjela bi osvojiti i nove birače. Zato su i donedavno marginalizirani radikalni nacionalisti postali društveno prihvatljivi. Nedavno je vlada skupa s njima slavila 100. godišnjicu nzavisnosti Poljske.

Ove sedmice je jedan 28-godišnji zastupnik iz tabora radikalnih nacionalista, poznat po nesnošljivosti spram stranaca, postao državni sekretar u ministarstvu za digitalizaciju. Da je poznat po svom proruskom držanju smeta brojne Poljake. Izgleda da PiS to ne smeta unatoč službenoj proturuskoj retorici, kao što ga ne smetaju ni proruske simpatije Viktora Orbana i Mattea Salvinija.

Kad evropski političari poput talijanskog potpredsjednika vlade hodočaste u Varšavu, Jaroslaw Kaczynski može biti zadovoljan. Poljski PiS i mađarski Fidesz već godinama se vide kao predvodnici politike Evrope jakih nacija koje bi se zajednički trebale suprotstaviti "diktatu iz Bruxellesa". Na unutarnjem području se novi poljsko-talijanski savez već slavi kao dokaz važne uloge Poljske u Evropi. Na evropskoj razini je to novo povezivanje desnih populista, koji uoči izbora za Evropski parlament žele konsolidirati vlastite snage.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING