EU POZVALA NA SUZDRŽANOST U VENECUELI I DOZVOLU ZA ULAZAK HUMANITARNE POMOĆI

- Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini ukazala je na povećanje tenzija u Venecueli

  • AUTOR: Anadolu Agency
  • 24.02.2019 - 15:26
  • 348

BRISEL (AA) – Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini ukazala je na povećanje tenzija u Venecueli i pozvala na umjerenost.

Mogherini je saopćila kako su životni uslovi u Venecueli pogoršani te da to što vlasti ne prihvataju humanitarnu pomoć podiže tenzije u zemlji.

”Snažni pozivamo da sigurnosne snage dopuste ulazak humanitarne pomoći, pokažu suzdržanost i ne koriste nasilje“, istakla je Mogherini koja smatra da su uzroci “krize” u Venecueli, politički.

Mogherini smatra kako je krizu moguće riješiti jedino političkim putem te ponovila poziv EU-a na transparentne, pouzdane i slobodne izbore.

Predsjednik Nacionalnog parlamenta Juan Guaido proglasio se privremenim predsjednikom u Venecueli, a podršku su mu pružile SAD, Australija, Kanada, Kolumbija, Peru, Ekvador, Paragvaj, Brazil, Čile, Panama, Argentina, Kostarika i Gvatemala. Meksiko, Turska, Rusija, Iran, Kuba, Kina i Bolivija i dalje pružaju podršku predsjedniku Venecuele Nicolasu Maduru. Maduro je prekinuo diplomatske i političke odnose s SAD-om, ali je najavio nastavak trgvoinskih.

Američki predsjednik Donald Trump kao jednu od opcija naveo je i slanje vojske u Venecuelu.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING