EU: NEPRIHVATLJIVO JE NASILJE PREMA MIGRANTIMA

- Najvažnija odgovornost hrvatskih vlasti je osigurati da prava migranata budu poštivana i da imaju pristup procedurama za traženje azila, kažu u Briselu...

  • AUTOR: Al Jazeera Balkans
  • 10.08.2019 - 09:15
  • 248

BRISEL, 10. augusta - Bilo kakvo nasilje prema migrantima je neprihvatljivo, saopštila je Evropska komisija povodom posljednjih događaja na granici BiH i Hrvatske, kada je povrijeđeno 18 migranata.

"Vidjeli smo medijske izveštaje. Komisija je uvek zabrinuta u vezi sa izvještajima o lošem tretmanu izbeglica i uzima sve takve optužbe veoma ozbiljno. Bilo koja forma nasilja protiv ili zloupotrebe migranta je neprihvatljiva", rečeno je N1 televiziji iz Evropske komisije.

Kako je istaknuto, službe Evropske komisije su u kontaktu sa hrvatskim vlastima u vezi s optužbama za maltretiranje i onemogućavanja ne-EU državljanima da apliciraju za azil, ali isto tako i u vezi sa implementacijom EU legislative o migrantima i azilu u generalnom smislu.

Podrška EK upravljanju migracijama

"Prva i najvažnija odgovornost hrvatskih vlasti je da obezbjedi da prava migranata budu poštovana i da imaju pristup procedurama za traženje azila koji mora biti pružen svima koji podnesu aplikaciju u skladu sa EU zakonom", navodi se u saopštenju EK i dodaje da ta institucija očekuje hitan odgovor hrvatskih vlasti na ove optužbe.

Kada se radi o migracijama na prostoru Zapadnog Balkana Evropska komisija ima vrlo jasne stavove.

"EU podržava Zapadni Balkan kada se radi o upravljanju migracijama i izbjegličkom krizom, uključujući obezbeđivanje humanog tretmana ljudi u potrebi. Radimo blisko s vlastima, UN-ovim agencijama i nevladinim organizacijama kako bi se zadovoljile urgentne potrebe novopridošlih kao i onih najugroženijih među izbeglicama", rečeno je u EK.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING