ERDOGAN RAZGOVARAO S MERKEL: OTEŽAN PRONALAZAK RJEŠENJA ZA PALESTINSKO PITANJE

- Erdogan i Merkel dotakli su se i bilateralnih odnosa, te su se složili oko jačanja odnosa, kao i bliske saradnje i razmjene mišljenja u narednom periodu oko regionalnih tema

  • AUTOR: faktor.ba
  • 16.05.2018 - 16:57
  • 282

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obavio je danas telefonski razgovor sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a tema razgovora bila su posljednja dešavanja u Palestini, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama iz izvora bliskih Uredu predsjednika Turske, dvoje lidera razgovarali su o temama premještanja Ambasade SAD-a u Jerusalem, kao i napadima izraelske vojske na Palestince.

Erdogan je informisao Merkel i o vanrednom sastanku Organizacije islamske saradnje (OIC), koji će biti održan u petak u Istanbulu. Turski predsjednik je tokom razgovora istakao kako je od velikog značaja da ovo pitanje nastavi pratiti međunarodna zajednica, u sklopu Ujedinjenih nacija.

Tokom sastanka je također naglašeno kako je aktuelno stanje otežalo mogućnosti za pronalazak rješenja.

Erdogan i Merkel dotakli su se i bilateralnih odnosa, te su se složili oko jačanja odnosa, kao i bliske saradnje i razmjene mišljenja u narednom periodu oko regionalnih tema.

Agencija Anadolija je javila i da su, također, predsjednici Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i Irana Hassan Rouhani telefonom razgovarali o dešavanjima u Gazi.

Izvori iz ureda turskog predsjednika navode kako su tema razgovora bili izmještanje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) iz Tel Aviva u Jerusalem, ali i tenzije do kojih dolazi u regiji nakon što su izraelske snage napale Palestince u Gazi.

Dva predsjednika saglasna su kako je izrazito važno da muslimani na vanrednom sastanku Organizacije za islamsku saradnju (OIC) koji će se u petak održati u Istanbulu, zauzmu zajednički stav.

Hiljade Palestinaca okupilo se u ponedjeljak na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. 

Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste koji su nastavljeni i u utorak. Poginula su 62 Palestinca, a ranjeno više od 2.700. 

U osudama koje stižu iz svijeta je, između ostalog, navedeno da je prekomjerna sila nedopustiva u slučaju mirnih protesta kakve Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu Nakbe, odnosno masovnog progona tog naroda


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING