ERDOGAN I PUTIN ĆE U PONEDJELJAK RAZGOVARATI O SIRIJI

- Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu je izjavio da će predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, u ponedjeljak razgovarati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o Siriji

  • AUTOR: Anadolu Agency
  • 14.09.2018 - 12:58
  • 387

ANKARA/ISLAMABAD, 14. septembra - Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu, koji danas boravi u posjeti Pakistanu, izjavio je da će predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, u ponedjeljak razgovarati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o Siriji.

Cavusoglu se u okviru posjete Pakistanu sastao sa Shah Mehmood Quareshijem, ministrom vanjskih poslova te zemlje, s kojim je kasnije održao zajedničku konferenciju za novinare. 

Ističući da je sretan što boravi u Pakistanu koji je drugi dom Turaka, Cavusoglu je rekao da je jako važno to što je posjeta planirana neposredno nakon izbora.

Cavusoglu je podsjetio da Turska ima najjasniju politiku kada je riječ o sirijskom Idlibu i generalno o situaciji u Siriji, te istakao da Turska želi mir i političko rješenje u Siriji.

Napomenuo je da je Turska u Astani i Ženevi ulagala veliki trud kako bi se pronašlo političko rješenje, te dodao da će se borba protiv terorizma koji predstavlja prijetnju budućnosti države odlučno nastaviti. 

Cavusoglu je rekao da Turska na bilateralnim i trilateralnim sastancima insistira na zaustavljanju napada u Idlibu i da će nastaviti razgovarati o toj temi i s drugim akterima. 

“Turska je spremna da surađuje s bilo kim u borbi protiv terorističkih grupa, međutim, ubijanje civila, žena, djece i svih ostalih pod plaštom borbe protiv terorističkih grupa nije humano, nije uredu. Ne možemo osigurati mir na taj način“ izjavio je Cavusoglu.

“Predsjednik Erdogan će održati još jedan sastanak s Putinom. Mi ćemo svoju borbu nastaviti i u UN-u. Turska ionako u toj borbi ima ozbiljnu podršku iz čitavog svijeta i mnogih institucija“ zaključio je on.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING