ENERGETSKI ZELENI PROJEKTI: BUDUĆNOST AKTIVNE SARADNJE VLASTI I PODUZETNIKA

- Izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama koje je Vlada USK donijela krajem 6 mjeseca cilj je bio omogućiti lakse investiranje u projekte korištenja solarne ili energije vjetra za proizvodnju električne energije. Primjer tog je Općina Bosanski Petrovac gdje je ove godine s radom počela manja foto naponska elektrana, što je samo početak kada je u pitanju ovaj sektor...

  • AUTOR: rtvusk
  • 17.08.2019 - 18:25
  • 176

USK, 17. augusta - U Ministarstvu privrede USK daju podršku svim zainteresiranim investitorima kako bi u budućnosti proizvodnja energenata imala što zeleniji predznak. Ovaj model saradnje institucija vlasti i poduzetništva je sve više u fokusu pažnje svijeta, a tome svjedoči i politika EU koja s ogromnim sredstvima podržava tkz. “zelene projekte“, odnosno proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Upravo u tom kontekstu USK i kroz izmjene zakonskih rješenja želi uskladiti vlastite razvojne ciljeve s tom evropskom praksom. Nakon instaliranja 1200 solarnih ploča u selu Krnjeuša u Bosanskom Petrovcu i ulaganju od milion maraka privatnog investitora, u ovoj općini bi trebao biti podignuti i daleko veći solarni park. U Vladi ističu spremnost u pružanju podrške u sličnim projektima.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING