EMIR KLIKO NOVI KOMANDANT 5. PJEŠADIJSKE BRIGADE OS BIH

- Emir Kliko novi je komandant 5. pješadijske brigade OS BiH. Zvanična primopredaja dužnosti izvršena je jučer u kasarni u Živinicama

  • AUTOR: rtvusk/tvtk
  • 21.02.2018 - 08:29
  • 1722

TUZLA, 21. februara - U   kasarni  i aerodromu  „Dubrave“  u Živinicama jučer je izvršena primopredaja dužnosti  komandanata 5.pješadijske brigade OS BIH  između dosadašnjeg komandanta Kenana Dautovića i novoimenovanog  brigadira  Emira Klike. Novi komandant  brigade ,inače je bivši pripadnik 5.korpusa A RBiH  koji je tokom rata bio u redovima krupske ratne brigade. Nakon rata ostao je u vojnim snagama pa je tako između ostalog obnašao i funkciju vojnog atešea  BiH u R Turskoj.

Obraćajući se medijima  kazao je da mu je čast što će komandovati jednom ovakvom  brigadom.

Dosadašnji komandant, brigadni general  Kenan Dautović, preuzima dužnost komandanta Operativnog  komandovanja za operacije. Pamtiće,kaže, rezultate koje  je ova brigada postigla, ali  i zajedništvo vojnika  i gostoprimstvo građana  tuzlanskog kraja.

 Svečanosti  primopredaje dužnosti prisustvovao je, između ostalih  Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane BiH. On je kazao da se ovih dana  provode  vrlo važne aktivnosti u oružanim snagama, a prema odluci Predsjedništva BiH  koje se odnose na rotacije mjesta  generala i brigadira.

Vijest da je Emir Kliko preuzeo komandovanje u Oružanim snagama posebno je obradovala Krajišnike. Riječ  je o velikom  ali  opet skromnom čovjeku koji  je rat proveo  u nekadašnjem Bihaćkom okrugu, u 511.krupskoj brigadi. Krajišnici ga pamte  po hrabrom činu pri izlasku kolone JNA  iz Bihaća.

Emir Kliko porijeklom je iz Jajca.Od svoje,kako kaže, 15 godine je u vojsci, a u redovima bivše JNA završio vojnu akademiju. Na vrijeme je prepoznao zlo koje se sprema njegovoj zemlji te stao u njenu odbranu.Po okončanju rata ostao je u vojnim snagama obnašajaći važne i složene dužnosti u zemlji, ali i inostranstvu gdje je obavljao funkciju vojnog atašea  BiH  u R Turskoj.

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING