DŽAFERAGIĆ AMILA 1992 - 1992: UBIJENA U MAJČINOM NARUČJU U BILJANIMA

- U samo tri dana od 9. do 11. jula gotovo su nestali Biljani. Svake godine 10. jula brojni Bošnjaci iz Ključa i drugih mjesta se okupljaju na šehidskom mezarju u Biljanima kako bi posebnim programom odali počast svim Bošnjacima koje su na ognjištima svirepo ubili agresorski vojnici

  • AUTOR: rtvusk
  • 10.07.2018 - 17:38
  • 1210

KLJUČ, 10. jula - Najmlađa žrtva je imala tek tri mjeseca, Amila. Ubijena je u majčinom naručju sa još tri brata i sestre.  

U Ključu i njegovoj okolini pronađeno je pet masovnih grobnica. Jama Bezdan je prirodna jama koju su zločinci iskoristili kao mjesto gdje su bacali žive i mrtve Bošnjake. 563 posmrtna ostatka pronađena su u masovnim grobnicama.

Adnan Hodžić bio je dijete tih dana jula 1992. godina. Sjećanja i danas ne blijede.  Od maja do septembra 1992. godine u Ključu je ubijeno 612 Bošnjaka i Hrvata. Tijela njih 563 su pronađena u masovnim grobnicama Lanište I, Lanište II, Crvena zemlja te u još 13.

Ključani se svake godine sjećaju najmilijih i zločina počinjenih nad njima. Danas je, zahvaljujući Medžlisu Ključ, mjesnoj zajednici i Općini ovo mjesto označeno i posjećuje se u okviru obilježavanja genocida u BIljanima.

Trenutno se priprema prijedlog projekta koji bi ovu lokaciju učinio jednom od najznačajnijih adresa za izučavanje genocida nad Bošnjacima ovog kraja. Riječ je o muzeju genocida koji je u izgradnji.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING